latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Директор "Американ ерлајнса" одрекао се 12 милиона долара годишње плате

Извршни директор авио-компаније "Американ ерлајнс" Даг Паркер добровољно се одрекао плате у готовини и биће плаћан само у дионицама компаније.

Педесеттрогодишњи директор је у писму упућеном својим запосленима поручио да његов потез осликава повјерење које има у шансе за раст највеће свјетске авио-компаније.

Према новом споразуму, 54 одсто Паркерове плате у акцијама биће повезано са успјехом у пословању фирме.

- Порука коју директор шаље јесте та да је спреман да дијели евентуалне успјехе и неуспјехе са акционарима фирме - сматра директор консултантске куће из Хјустона "Лонгнекер енд асосијетс", Кевин Кушел.

Паркер је тако постао пети по реду директор једне од компанија чије акције улазе у састав индекса С&П 500 који је изабрао да буде плаћен у дионицама. Преостала четворица су Марк Цукерберг из Фејсбука, Рич Киндер из "Киндер Морган инц" , Лери Пејџ из Гугла и Коста Каркотис из групе Фосил.

"Американ ерлајнс" је прошле године остварио рекордан профит од 2,9 милијарди долара, а прогнозе су да ће тај резултат ове године бити надмашен. Акције "Американа" су, под палицом Паркера, више него удвостручене од 2013. и спајања те компаније са конкурентом "ЈуЕс ервејз".

Паркер је у 2014. примио плату од 12,4 милиона долара, од чега му је 40 одсто исплаћено у готовини.