latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Европска перспектива за боље реформе Западног Балкана

Јасна европска перспектива за Западни Балкан унапредиће реформе у региону и проширење ЕУ на те земље треба да остане стратешки приоритет, закључено је након првог дела састанка министара спољних послова земаља Западног Балкана на Брду код Крања.
Министри иностраних послова на Брду код Крања - Фото: СРНА
Министри иностраних послова на Брду код КрањаФото: СРНА

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак је током дискусије на састанку министара иностраних послова на Брду код Крања нагласио значај нове иницијативе ЕУ и информисао учеснике о конкретним корацима које ће БиХ предузети у наредном периоду у оквиру европских интеграција.
Црнадак је захвалио државама чланицама ЕУ за пружену прилику, те навео да ће највећу корист имати грађани БиХ, кроз велики број пројеката када је ријеч о социјалним и економским програмима који ће имати директан утицај на квалитет живота.

Он је рекао да БиХ веома озбиљно третира борбу против тероризма, не само кроз већ донесену легислативу када је ријеч о борцима на страним ратиштима, већ и кроз многе друге активности, као што је конференција о теми страних бораца која ће крајем ове године бити одржана у Сарајеву, уз присуство високих званичника из Савјета Европе и ОЕБС-а.

"БиХ преузима предсједавање Савјету Европе 19. маја године и чињеница да наш сусјед Србија предсједава ОЕБС-ом у исто вријеме најбоље показује значајан напредак нашег региона, а заједнички пројекти које ћемо имати са Србијом најбоље илустрирају наше добросусједске односе и регионалну сарадњу", додао је Црнадак.

О закључцима скупа, који се одвија иза затворених врата, говорили су на заједничкој конференцији за новинаре француски министар спољних послова Лоран Фабијус и словеначки шеф дипломатије Карл Ерјавец, који председавају скупу, као и европски комесар за сусједство и проширење Јоханес Хан, сложивши се да регион на путу ка ЕУ напредује, преносе агенције.
  "Тај регион не смијемо заборавити без обзира на све изазове", казао је Ерјавец, додавши да је од најављених гостију изостао долазак хрватске министарке Весне Пусић због болести, а није дошао ни најављени аустријски министар Себастијан Курц.
 Поред питања од значаја за регион, министри су разговарали о стању у Украјини и сложили се да је потребно спровести споразум из Минска, уз поштовање украјинске суверености и неповредивости граница.
 Тема разговора су биле и недавне трагедије имиграната на Средоземљу као и боље перспективе за живот младих и њихов останак у матичним земљама региона те инфраструктурна изградња и повезивање међу југоисточним земљама уз помоћ ЕУ.
 Фабијус је рекао да су учесници састанка размијенили искуства о безбједносним питањима, при чему је потребно ојачати борбу против тероризма и радикалних покрета који представљају глобални проблем.
 Он је навео да се говорило о младима на Балкану и њиховој европској перспективи и школовању, о енергетици, те о изградњи регионалне инфраструктурне мреже која ће Југоисточну Европу повезати с ЕУ.
 Према ријечима комесара Хана, ЕУ је за инфраструктурно и саобраћајно повезивање земаља у региону обезбиједила 130 милиона евра неповратних средстава, а та се средства могу допунити додатним банкарским кредитима.
 Учеснике конференције поздравио је и словеначки предсједник Борут Пахор, који је у обраћању истакао да је искуство Словеније да проблеме међу државама треба рјешавати прије него што се заоштре.