latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Ванредни самит лидера ЕУ о мигрантима

Лидери чланица Европске уније окупили су се данас на ванредном састанку Европског савјета како би размотрили мјере за спречавање трагедија на мору и заустављање трговине мигрантима послије бродолома у коме се 900 људи утопило у Медитерану.
Савјет Европе у Стразбуру - Фото: Wikipedia
Савјет Европе у СтразбуруФото: Wikipedia

Европски званичници одали су посљедњу почаст преминулим мигрантима у највећој трагедији на Медитерану која се догодила посљедњег викенда. Лидери ће расправљати о побољшању контроле европских граница и спасавању живота људи који илегално и на опасан начин покушавају доћи до слободе. Разматрају се казне за кријумчаре који на оваквим опасним путовањима зарађују новац. 

Предсједник Европског савјета Доналд Туск рекао је да је сазвао самит како би мобилизовао све да се сачувају животи недужних људи што је први приоритет, али је и додао да "нико нема илузије да ово можемо ријешити данас".

На састанку би требало да буде измијењена одлука о смањењу средстава за спасилачке напоре и донесене мјере за борбу против кријумчарења миграната, а Туск је рекао да ће највећи изазов бити јачање "европске солидарности", посебно када је ријеч о смјештају миграната и захтјевима за азил.

Истакао је да је ово проблем читаве Европе, те "да је приоритет очување живота, али то не значи само спасавање на мору већ и борбу против кријумчара и нелегалне миграције". Поред тога, потребно је појачати контролу на границама ЕУ и сарадњу са земљама поријекла и транзитним земљама, рекао је он. Навео је да су прави узроци  рат, нестабилност и сиромаштво у читавом региону, али да су потребни већи напори да би се изборило с посљедицама.

И њемачка канцеларка Ангела Меркел, уочи самита, ставила је акценат на рјешавање узрока имиграције и борбу против кријумчара. "Треба спријечити трговину људима, зауставити кријумчаре и борити се против узрока имиграције. Треба прије свега да спасемо људске животе и да донесемо адекватне мјере. О томе ћемо разговарати данас."

Британски премијер Дејвид Камерон најавио је да ће Британија помоћи новцем и средствима, али да мигранти неће аутоматски добијати азил у његовој земљи.

- Ја ћу данас понудити брод морнарице, три хеликоптера и два брода за граничну патролу. Они ће моћи да помогну у овој операцији - рекао је Камерон.

Италијански премијер Матео Ренци који је раније изразио отпимизам да ЕУ неће оставити Италију саму да се бори са овим проблемом није се обратио новинарима на доласку, али је грчки премијер Антонис Ципрас апеловао на солидарност.

- Трагедија у Лампедузи и сурова реалност, налажу потребу да се формулише ефикасна хумана политика о имиграцији заснована на солидарности, нарочито за земље ЕУ које су на првој линији фронта - рекао је он.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини обећала је да ће ЕУ одговорити на "конкретан, европски начин на овакве трагедије."