latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Меучи: Ивановић и даље у притвору

Шеф Еулекса Габријел Меучи изјавио је да нема услова да Оливер Ивановић буде пуштен из притвора да се брани са слободе, док не буду саслушани сви свједоци.
Оливер Ивановић - Фото: Novosti.rs
Оливер ИвановићФото: Novosti.rs

"Тај процес је тек почео, саслушан је 21 свједок, остало је још 38. Судија је одлучио да, док се сви не саслушају, нема услова да осумњиченог пусти да се брани са слободе. Судија је судија, и он одлучује да ли су гаранције добре. Није на шефу мисије  да о томе одлучује", рекао је Меучи за РТС.
 Меучи је, одговарајући на питање зашто не прихватају гаранције Владе Србије за пуштање Ивановића из притвора, за разлику од процеса у којима су окривљени Албанци, навео да има случајева који су отишли даље - свједоци су саслушани и нема техничких опасности за доказе.
 "У таквим случајевима их обично пусте", рекао је шеф Еулекса, истичући да су Еулексове судије и тужиоци независни и да доносе одлуке по савјести.
 Меучи је, поводом тога што је отворен конкурс за српске судије на Косову и Еулекс прикупља пријаве и селектоваће кандидате, рекао да је Еулекс спреман да пружио помоћ Београду и Приштини у спровољењу договора који постигну.
 "Шта је садржај тог договора, укључујући и услове за судије, то није до нас. Ми смо ту да асистирамо странама. За сада договор није коначан", рекао је он.
 Прије десетак дана независни извјестилац Жан-Пол Жаке предао је свој извјештај о оптужбама за корупцију у Еулексу.
 "Са олакшањем могу да кажем да извештај показује да су оптужбе за корупцију неосноване. У извјештају пише да Мисија није радила противзаконито, да није покушавала да спречи објављивање оптужби и да су интерне истраге отворене правовремено. Тужилац који је изнио случај пред медије није био жртва дискриминације", навео је Меучи.
 На констатацију да се извјештају превише често користи реч "неуспјех" када се говори о Мисији Еулекса, Меучи је рекао да је "извјештај прављен не само због оптужби за корупцију, већ и да сагледа ситуацију око имплементације мандата".
 "А мандат нам је да омогућимо да косовске институције изграде правни систем који је потпуно независан од политике и других притисака. И ефикасан", примијетио је Меучи.