latinica  ћирилица
23/04/2015 |  17:42 | Аутор: РТРС

Гранулић: Тражићемо од Владе укидање камата на дуговања

Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске затражиће од Владе и ресорног министарства укидање камата на дуговања здравствених установа, рекао је данас предсједник Гранског синдиката Миленко Гранулић, након састанка са представницима синдиката и управе требињског Дома здравља.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Он је додао да у случају требињског Дома здравља на пет милиона КМ укупних дуговања, камате износе скоро пола милиона КМ.

Гранулић је истакао да Синдикат употпуности подржава захтјеве радника Дома здравља у Требињу који су недавним штрајком упозорења затражили рјешавање проблема неуплаћених доприноса за више од 30 плата.

Коментаришући наводе из Фонда здравственог осигурања да, према потписаном уговору, не дугују ниједну марку Дому здравља у Требињу, те да је дуговања створио технолошки вишак у овој установи, Гранулић је истакао да је "евидентна чињеница да ти уговори са Фондом нису повољни за здравствене установе", те да је питање систематизације радних мјеста у искључивој надлежности оснивача и управних органа Дома здравља, а не проблем којим ће се бавити Фонд.

Он је додао да је обавеза Фонда да уплати средства, те додао да ни репрограм дуговања понуђен здравственим установама, који се примјењује од ове године, неће ријешити финансијске проблеме болница и домова здравља у Српској.

Предсједник Синдикалне организације Дома здравља у Требињу Радмила Јокишић рекла је да је наредна активност штрајкачког одбора у борби за редовније плате и заостале доприносе радника установе састанак са градоначелником Славком Вучуревићем, који је уговорен за наредну седмицу.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске прије неколико дана саопштио је да не дугује четири милиона КМ Дому здравља Требиње, како су запослени тврдили, нити има доспјелих обавеза према овој здравственој установи.