latinica  ћирилица
23/04/2015 |  17:05 | Аутор: РТРС

РС: Обиљежен Свјетски дан књиге (ВИДЕО)

Поводом годишњице смрти два велика писца, Мигела Сервантеса и Вилијема Шекспира, Унеско је 1995. године, 23. април прогласио Свјетским даном књиге и ауторских права. На овај дан мушкарци женама поклањају цвијеће, а оне њима књиге.
Народна библиотека Бранко Радичевић у Дервенти - Фото: СРНА
Народна библиотека Бранко Радичевић у ДервентиФото: СРНА

Свјетски дан књиге обиљежен је и у библиотекама широм Републике Српске, организовањем бесплатних учлањења и других активности усмјерених на приближавање књиге грађанима.

Народна библиотека "Бранко Радичевић" из Дервенте организовала је бесплатно учлањене.

Директор библиотеке Мирјана Плиснић каже да, осим данашњег бесплатног учлањења, и током октобарских дана културе цијели мјесец грађанима омогућују бесплатно чланство.

- То чинимо традиционално сваке године, са жељом да обиљежимо Дан књиге у нашој установи - каже Плиснићева.

Она је додала да је библиотека набавила доста нових издања, а цјелокупни књижни фонд износи око 40.000 књига и може се пронаћи за сваког по нешто.

Добојска библиотека од данас је богатија за 200 нових дјела. Посланик у Народној скупштини Републике Српске Јасна Лукић поклонила је Народној библиотеци Добој око 200 наслова из приватне колекције књига које су прикупљене у акцији "Књига за Народну библиотеку Добој".

"Књига за Народну библиотеку Добој".

Библиотека у Добоју организовала је акцију под називом "Прочитај-проскитај до библиотеке" и бесплатно учлањење за све узрасте.

Библиотекари у Градском парку и осталим посјећенијим мјестима остављали су и дијелили око тридесетак књига са поруком да ту књигу проналазач може, након што је прочита, поклонити, задржати или вратити у библиотеку.

Директор библиотеке Славица Гостимировић навела је да је ова активност облик захвалности донаторима и читаоцима за приврженост библиотеци након прошлогодишњих поплава, током којих је библиотека претрпјела значајну штету.

"Прочитај-проскитај до библиотеке"

Народна библиотека и музејска збирка у Зворнику, у оквиру акције "Сви смо ми читаоци", омогућила је попуст на годишњу чланарину која је данас износила двије, умјесто 15 КМ.

Директор ове библиотеке Нега Стјепановић рекла је да овом сиболичном цијеном Библиотека жели да популарише своју дјелатност и приближи књигу сваком појединцу.

Стјепановићева је рекла да се првих дана сваке нове године организује и акција бесплатног учлањења у Библиотеку.

- Резултат ових активности јесте да је већ за прва четири мјесеца у Библиотеку уписано 600 чланова - рекла је Стјепановићева и додала да се сваке године повећава број корисника услуга Библиотеке и музејске збирке.

Поводом обиљежавања Свјетског дана књиге јуче је у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини годишња чланарина била јефтинија за 50% одсто. Из библиотеке поручују да на овај начин свим грађанима Бијељине желе да приближе књигу као и све остале услуге које пружају, а у исто вријеме да промовишу богатство књиге и читања.

Народна библиотека "Вук Караџић" из Модриче и ове године је прогласила највредније читаоце. На пригодној свечаности награде су уручене Марији Симендић и ученици Јелени Новаковић, које су у прошлој години прочитале највећи број књига.