latinica  ћирилица
23/04/2015 |  16:22 | Аутор: СРНА

Малешевић: Читање - најбољи пут до нових знања

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је читање један од најбољих начина да се дође до нових знања, спознаја и одређених искустава која су веома корисна.
Дане Малешевић-Свјетски дан књиге - манифестација - Фото: СРНА
Дане Малешевић-Свјетски дан књиге - манифестацијаФото: СРНА

- Некада, кад није била доступна садашања технологија, вапили смо за добром књигом јер је то био најбољи начин да дођемо до нових открића - рекао је Малешевић на манифестацији у ОШ "Бранко Ћопић" у Бањалуци, поводом Свјетског дана књиге и ауторских права.

Он је ученицима поручио да би требало више да читају и иду у библиотеке, посебно данас, када су у свим локалним заједницама оне доступне свима.

- Путем израде Стратегије образовања 2015-2020. године планирали смо да поправимо стање библиотека у школама, да обогатимо фондове и тако нађемо начин да ученицима буде доступна разноврсна литература - истакао је Малешевић.

С обзиром на то, да је ово период када се обиљежавања 100 година од рођења писца Бранка Ћопића, манифестација у овој школи била је прожета његовим дјелима, а присуствовали су и представници школа из других дијелова Српске које носе име овог књижевног великана.

Министар је овом приликом уручио књиге на поклон свим школама које носе назив по књижевнику Бранку Ћопићу, као и Техничкој школи из Бањалуке која се истакла бројним иновацијама, те побједнику Фестивала дјечије поезије Маји Марјановић, ученици бањалучке ОШ "Бранко Ћопић".

У манифестацији су учествовали хор, фолклорни ансамбл и драмска секција ОШ "Бранко Ћопић" из Бањалуке, а догађају су присуствовали директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, савјетник министра за образовање Славица Купрешанин, помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Куцић Ћућић, те бројни наставници и ученици.