latinica  ћирилица
23/04/2015 |  16:15 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Осликавање "Мурала мира"

Познати свјетски умјетник графита-муралист Калеб Нилон почео је са младим умјетницима из Источног Сарајева радове на изради мурала који ће красити зид Средње школе "28. јуни" у општини Источно Ново Сарајево.
Источно Сарајево: Почело осликавање Мурала мира - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Почело осликавање Мурала мираФото: СРНА

Нилон каже да је радове почео са троје младих који се први пут сусрећу са овим начином рада, те да ће их до краја израде мурала бити ангажовано до 50.

Објашњавајући начин осликавања мурала, Нилон је навео да се зид прво прекрива кречом, након чега се ради са спрејом, додајући да се овај посао може лако научити.

Пројекат "Мурали мира" организовала је Амбасада САД у БиХ у сарадњи са невладином организацијом "Мотус Адулесценти" из Источног Сарајева, с циљем обиљежавања 20 година мира у БиХ.

Директор Канцеларије за односе са јавношћу Амбасаде САД у БиХ Стефани Алтман Вајманс рекла је да је жеља организатора да споји младе из разних заједница, који ће направити дивна умјетничка дјела и најавила нове пројекте у вези са обиљежавањем 20 година мира у БиХ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је општина подржала овај пројекат и пронашла локацију за његову реализацију.

Ћосић је изразио увјерење да ће сарадња са америчком Амбасадом и невладиним организацијама бити настављена и убудуће, наводећи да је при крају започети пројекат којим је 30 незапослених жена из руралних крајева општине обучено за израду пословних планова.

- Захваљујући подршци Амбасаде, четири жене из ове групе добиће четири пластеника површине 100 метара квадратних и тако обезбиједити приходе за своја домаћинства - додао је Ћосић.

Програмски координатор младих "Мотус Адулесценти" Александра Матић истакла је да пројекат "Мурали мира" има за циљ да "уљепша БиХ и покаже да млади могу креирати нешто лијепо".

На изради мурала данас су први пут радили Синиша Милошевић и Јован Јоксимовић из Источног Сарајева. Изражавајући задовољство због учешћа у овом пројекту и стицања новог искуства, истакли су да треба што више сарађивати са људима из иностранства, од којих се може много научити.

- Код нас рад на муралу и графитима није толико развијен, а ово би могло подстаћи људе да се тиме баве. Увијек је љепше видјети овако нешто, него бијели зид, а надарених људи који би могли ово да раде, имамо- рекао је Јоксимовић.