latinica  ћирилица
23/04/2015 |  15:54 | Аутор: СРНА

Додик обавијестио Саргсјана да није у могућности да дође у Јерменију (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обавијестио је предсједника Јерменије Сержа Саргсјана да није у могућности да присуствује обиљежавању 100 година од геноцида почињеног над Јерменима.

"Са великим жаљењем Вас обавјештавам да нећу моћи да присуствујем обиљежавању 100 година од геноцида почињеног над Вашим народом, јер сам јуче онемогућен да дођем до Јерменије. Иако је претходно била прибављена сва потребна документација за наш пут, тек у Бугарској, на путу за Јереван, обавијештени смо да власти Републике Турске, не одобравају прелет нашег авиона преко турске територије", наводи се у писму предсједника Српске упућеном предсједнику Јерменије.

Додик је истакао да начин на који је онемогућен његов пут у Јерменију само појачава саосјећање и поштовање према јерменском колективном сјећању на геноцид из 1915. године.

"Уз жаљење због немогућности да се овом приликом поклоним великим жртвама Вашег народа, изражавам наду да ћу то учинити приликом прве посјете Јерменији. Уважени господине предсједниче, молим Вас примите изразе мог дубоког поштовања", истиче се у писму.

Предсједник Српске кренуо је јуче у Јереван гдје је, на позив предсједника Јерменије Сержа Саргсјана, требало да учествује у манифестацијама посвећеним обиљежавању 100 година од геноцида Турске над Јерменима. Додик је у томе онемогућен због одлуке турских власти да забране прелет предсједничког авиона преко турске територије.

Предсједник Српске је прије неколико дана НСРС упутио текст Декларације о признавању геноцида над Јерменима од 1915. до 1917. године.