latinica  ћирилица
23/04/2015 |  15:31 | Аутор: Б92

Хаг: Рок Шешељу 72 сата

Апелационо вијеће Хашког трибунала позвало је одбрану Војислава Шешеља да се у року од 3 дана изјасни о захтјеву Тужилаштва да хитно буде примијењена одлука Апелационог вијећа.
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

Апелационо вијеће захтијева да лидер СРС-а буде враћен у судски притвор са привремене слободе у Србији.

Овај позив донијет је јуче, а рок ће почети када позив буде уручен Шешељу. Према документу, Шешељ може одговорити на захтјев Тужилаштва, "ако то жели".

Апелационо вијеће је 30. марта наложило првостепеном вијећу Трибунала које је судило Шешељу, да "смјеста" опозове своју одлуку о привременом ослобађању лидера СРС, зато што је он изјавом да се неће добровољно вратити пред Трибунал прекршио један од два основна услова за боравак на привременој слободи.

Расправно вијеће предсједавајућег Жана-Клода Антонетија није, међутим, поступило по налогу Апелационог вијећа, већ је, 10. априла, од љекарског тима који Шешеља лијечи у Србији затражило документацију о његовом тренутном здравственом стању.

Како је затим саопштио секретаријат Трибунала, Шешељ је одбио да ту документацију достави суду. Главни тужилац Серж Брамерц је прошле недјеље упутио хитан захтјев да смјеста поново нареди претресном вијећу да Шешељу наложи да се врати у притвор у Схевенинген.

Данашњим позивом, Апелационо вијеће је Шешељу пружило прилику да се о том захтјеву изјасни.