latinica  ћирилица
23/04/2015 |  15:23 | Аутор: СРНА

Савјет министара: Израда стратегије за борбу против тероризма

Савјет министра БиХ данас је, на приједлог Министарства безбједности БиХ, донио одлуку о успостављању Радне групе за израду приједлога стратегије БиХ за превенцију и борбу против тероризма за период од 2015. до 2020. године.

Радна група, коју чине представници Тужилаштва БиХ, министарстава безбједности, одбране и иностраних послова БиХ, полицијских и безбједносних агенција на нивоу БиХ, те министарства унутрашњих послова Републике Српске и Федерације БиХ и Полиције Брчко дистрикта, сачиниће у року од два мјесеца од оснивања приједлог стратегије БиХ за превенцију и борбу против тероризма и доставити је Савјету министара БиХ на усвајање.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да ће након тога, у наредна два мјесеца, израдити оквир пратећег акционог плана и доставити га Савјету министара БиХ на усвајање.

Акциони план ће бити фокусиран на превенцију злочина из мржње и тероризма у свим појавним облицима, на заштиту критичне инфраструктуре, на унапређење процедура истрага и кривичног прогона дјела тероризма и сродних кривичних дјела, као и на одговоре/реаговања на могуће терористичке нападе и санирање њихових посљедица.

Израда приједлога стратегије и пратећег акционог плана у вези је са препорукама Комитета Савјета Европе за борбу против прања новца и финансирања тероризма /Манивал/.

Савјет министара БиХ је, на приједлог Министарства безбједности, донио упутство о начину попуне образаца и електронског уноса података за пријаву новчаних трансакција обвезника које је усклађено са међународним стандардима о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

Овим упутством утврђује се начин попуне образаца и електронског уноса података у поступку пријаве новчаних трансакција Финансијско-обавјештајном одјељењу Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/, у складу са Законом о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

Савјет министара БиХ донио је Правилник о провођењу Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, којим се детаљније регулише ова област и олакшава примјена Закона.

На овај начин жели се помоћи обвезницима у испуњавању њихових обавеза и олакшати примјена прописа у области спречавања злоупотребе финансијског система у борби против прања новца и финансирања тероризма.