latinica  ћирилица
23/04/2015 |  14:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел и Москва осудили напад на караулу у Гошинцу

Напад на караулу Гошинце, на сјеверу Македоније, који се догодио у ноћи између понедјељка и уторка, осудили су Брисел и Москва, а приштински дневник Бота Сот пише да није први пут да влада Николе Груевског покушава да се приближи Руској Федерацији више него што је то потребно.
Напад на македонску караулу Гошинце - Фото: ТАНЈУГ
Напад на македонску караулу ГошинцеФото: ТАНЈУГ

Брисел је од свих политичких субјеката у Македонији затражио да се понашају одговорно и да раде на смиривању стања.

Како су пренијели македонски медији, из Брисела је поручено да, због озбиљности стања, власти Македоније и Косова треба да одрже састанак на највишем нивоу и да договоре тијесну сарадњу у борби против илегалних прелазака границе.

"Забринути смо због насилног инцидента на полицијску станицу у селу Гошинце Општина Липково. Од суштинског је значаја да се то рјешава на одговоран начин. Очекујемо да власти и политичке партије уложе максималне напоре како би се избјегло повећање политичких или међуетничких тензија", рекла је Анка Падураари из прес службе комесара за добросусједске односе и преговоре Јоханеса Хана.

Четрдесет наоружаних маскираних особа дуже од десет сати држало је под опсадом караулу у селу Гошинци, гдје су била четири полицајца које су тукли и малтретирали.

МУП је саопштио да су они били обучени у униформе тзв. ОВК, да су говорили лошим македонским језиком, те да су поручили да желе своју државу.

Претпоставља се да је ријеч о Албанцима који су ту дошли с Косова, али званичне потврде о томе нема ни три дана послије напада.

Напад на караулу у селу Гошинце осудило је и руско Министарство спољних послова истакавши да то говори о континуираним етничким напетостима у региону.

Како је пренијела агенција РИА Новости у саопштењу тог ресора је речено да на ситуацију прије свега утиче "озбиљан неостатак владавине права и безбједности на Косову, што представља очигледну посљедицу нерјешавања косовског проблема у цјелини". "Не могу се игнорисати све чешће великоалбанске пароле у региону", указују из тог министарства.

"Сматрамо да ће напори власти у Македонији за успостављање реда добити неопходну међународну подршку", стоји у саопштењу и додаје да Москва вијест о нападу на македонску караулу Гошинце од групе наоружаних особа примила са дубоком забринутошћу.

Приштина је, међуитм, негирала било какву везу са поменутим нападом, а данашњи приштински дневник Бота Сот пише да није ни први ни посљедњи пут да македонска политика, посебно она премијера Николе Груевског, посљедњих година покушава да се приближи Руској Федерацији далеко више него што је потребно.

Уколико се само анализира реаговање Министарства за спољне послове на политичку ситуацију у Македонији, може се уочити да је главна забринутост Руса везана за територијална питања.

"Они се труде да окриве Косово и да га окарактеришу као извор свих сукоба и као земљу у којој нема владавине закона и да све опасности наводно одатле долазе", наводи овај приштински дневник и додаје, иако није познато ко се крије за напада на Гошинце - Македонија, Србија и Русија сматрају да је кривац Косово.