latinica  ћирилица
23/04/2015 |  14:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић и Тачи, руковање без обзира на полемику

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић накратко је разговарао и руковао се са министром спољних послова самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем на конференцији у Словенији без обзира на полемику Београда и Приштине поводом најављиване Тачијеве посјете Београду.

Министри спољних послова региона, међу њима, Дачић и Тачи, окупили су се на Брду код Крања на конференцији под називом "Брдо процес" како би размотрили даље могућности и кораке у циљ унапређења сарадње.

Домаћини скупа су шефови дипломатија Словеније и Француске, Карл Ерјавец и Лоран Фабијус, а присуствују и европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан, шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони, као и државни секретар у њемачком министарству спољних послова Маркус Едерер.

Неформално ћаскање учесника пред почетак разговора било је прилика да се Дачић и Тачи рукују и размјене по коју ријеч, иако је још јутрос аустријска штампа пренијела изјаву Тачија да одлука српских званичника да не одобре његову посјету Београду супротна дијалогу и побољшању односа Приштине и Београда.

"То ће свакако имати посљедице", изјавио је Тачи за бечки "Пресе", не желећи међутим да каже какве би то посљедице могле бити.
Тачија је у Београд позвала невладина организација Омладински одбор за образовање, као организатор скупа "Европске интеграције западног Балкана - заједно можемо боље" 24. априла, али је позив повучен.

На најаву да би могао да дође у Београд српски званичници, међу њима и сам Дачић, оштро су реаговали, истичући да то није усклађено са институцијама у Београд и да ће Тачи, имајући у виду важећу оптужницу против њега, бити ухапшен ако дође.

Поводом овог питања из Брисела су поручили да очекују поштовање договорених процедура и да се таквим стварима баве официри за везу.

Официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић одговорио је 20. априла на захтјев приштинских власти да Тачи 24. априла посјети Београд, обавијестивши да против њега постоји правноснажна судска пресуда и да би био изведен пред надлежни суд.