latinica  ћирилица
23/04/2015 |  13:53 | Аутор: СРНА

Звиздић и Плевнелиев о евроатлантским интеграцијама БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и предсједник Бугарске Росен Плевнелиев разговарали су у Сарајеву о приближавању БиХ евроатлантским интеграцијама, могућностима унапређења билатералне сарадње и регионалном повезивању земаља Балкана.
Сарајево: Предсједник Бугарске Росен Плевнелиев и Денис Звиздић - Фото: СРНА
Сарајево: Предсједник Бугарске Росен Плевнелиев и Денис ЗвиздићФото: СРНА

Констатујући да Споразум о стабилизацији и продруживању БиХ са ЕУ ступа на снагу 1. јуна, Звиздић је нагласио да је битно да Бугарска, као чланица ЕУ, помогне БиХ да искористи позитивни политички моменат и направи кључне искораке према европским интеграцијама.

Он је информисао бугарског предсједника о приоритетима рада Савјета министара БиХ, те о резултатима састанка премијера шест земаља западног Балкана, који је одржан 21. априла у Бриселу и на којем је усвојена заједничка изјава о централној инфраструктурној мрежи и приоритетним пројектима.

Звиздић је рекао да би од великог значаја за БиХ било активирање Акционог плана за чланство у НАТО, и да о том питању постоји општи консензус у Савјету министара БиХ.

Предсједник Бугарске нагласио је да ће његова земља, као искрени пријатељ, безусловно помагати БиХ на путу ка ЕУ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Он је указао и на неопходност повезивања балканских земаља, првенствено инфраструктурним и енергетским пројектима, а у оквиру европских интеграција.

Током састанка разговарано је о могућности да БиХ преко Бугарске извози месо у Турску, док не испуни услове које је за извоз млијека и производа животињског поријекла поставила ЕУ.