latinica  ћирилица
23/04/2015 |  13:49 | Аутор: РТРС

Влада РС усвојила план за реализацију програма запошљавања

Влада Републике Српске усвојила је на 18. сједници у Бањалуци, Оперативни план за реализацију програма запошљавања у Републици Српској за 2015. годину.
18. Сједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
18. Сједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Оперативним планом утврђени су начин и мјере за за реализацију средстава за запошљавање предвиђене Акционим планом запошљавања за 2015. годину, у износу од 10,3 милиона КМ.

Влада је усвојила и Пројекат подршке запошљавању у привреди Републике Српске у износу од 4.520.000 КМ. Пројекат предвиђа запошљавање код послодавца 1.135 лица, самозапошљавање 450 лица из циљне групе, те суфинансирање обука за 300 лица за познатог послодавца, с циљем директног укључивања у процес рада.

Влада је прихватила и Пројекат подршке запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца ВРС, ратних војних инвалида ВРС и незапослених демобилисаних бораца ВРС „Заједно до посла“.

За реализацију Пројекта предвиђено је 2,5 милиона КМ и то: за суфинансирање самозапошљавања 125 дјеце погинулих бораца ВРС у појединачном износу од 8.000 КМ; за суфинансирање запошљавања код послодавца 220 демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и дјеце погинулих бораца по 3.000 КМ по једном лицу; те суфинансирање самозапошљавања 210 демобилисаних бораца и РВИ у појединачном износу од 4.000 КМ.

Влада је усвојила и Пројекат подршке запошљавању лица изнад 45 година старости. Пројектом је предвиђено запошљавање код послодавца 640 лица у износу од по 3.000 КМ и самозапошљавање 145 лица у износу по 4.000 КМ.

Пројекте ће спроводити ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске, а реализација почиње у другом тромјесечју 2015. године.

 Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о јавном окупљању.

 Овим законом уређујe се начин остваривања Уставом загарантованог права јавног окупљања грађана, ради јавног изражавања политичких, социјалних и других увјерења и интереса, начин организовања мирних окупљања и јавних протеста, јавних приредби и других облика окупљања.

Основни разлози за доношење новог Закона о јавном окупљању садржани су у потреби за доградњом одређених законских рјешења јер су, током примјене Закона у пракси, уочене одређене недоречености, које су довеле до потешкоћа у примјени неких одредаба Закона, као и ради установљења нових рјешења, а с циљем превентивног дјеловања.

 Доношење овог закона допринијеће испуњавању обавеза из члана 2. ССП, које се односе на поштовање демократских принципа и људских права дефинисаних у Универзалној декларацији о људским правима и Европској повељи о људским правима.

 Влада Републике Српске донијела је Уредбу о измјени и допуни Уредбе о насељеним мјестима која чине подручје јединице локалне самоуправе.

 Разлози за доношење Уредбе о измјени и допуни Уредбе о насељеним мјестима која чине подручје јединице локалне самоуправе садржани су у потреби да се Уредба усклади са Законом о оснивању Општине Станари и чланом 29. Закона о територијалној организацији Републике Српске.

 Чланом 29. овог закона утврђена је обавеза Владе Републике Српске да до доношења закона о насељеним мјестима која чине подручје свих општина и градова у Републици Српској ово питање уреди уредбом.

 Влада Републике усвојила је Информацију о предузетим активностима у циљу унапређења стања на тржишту пољопривредно-прехрамбених производа, спољнотрговинског пословања и заштите домаће производње и исту усваја.

 Влада Републике Српске задужује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да посебну пажњу усмјери на рјешавање проблема у мљекарском сектору и да иницира активности које су у надлежности заједничких органа БиХ на припреми фарми млијека за извоз у ЕУ и изналажење нових тржишта, као што су Турска, Русија, Македонија и др.

 Влада Републике Српске задужује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство трговине и туризма и Стално тијело за подршку унапређењу спољнотрговинског пословања и заштиту домаће производње, да настави сарадњу, припрему и предлагање аката од заједничког интереса са Федералним Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства и другим надлежним институцијама у БиХ.

 Влада Републике Српске усвојила је Информацију о напретку Пројекта хитне помоћи заштите од поплава у Републици Српској.

 Задужују се Јавна установа „Воде Српске“ и Тим за управљање пројектом да убрзају процедуру у погледу расписивања тендера, одабира извођача радова и реализације радова утврђених уговорима.

 Задужује се Јавна установа „Воде Српске“ да у сарадњи са Градом Бијељина и општинама Козарска Дубица, Градишка и Лакташи предузме активности на рјешавању имовинских односа и обезјбеђењу сагласности и дозвола за реализацију пројектних мјера како би се Пројекат реализовао у предвиђеном року.

 Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности на Програм за заштиту потрошача у Републици Српској за 2015-2016. годину.

 Програмом су одређени приоритети на подручју заштите потрошача који су у складу са преузетим обавезама из Споразума о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Босне и Херцеговине. Читав процес јачања система заштите потрошача зависиће од спремности свих носилаца заштите потрошача на извршавању утврђених задатака и поштовању наведених рокова.

 Реализација овог програма у Републици Српској утицаће на јачање администартивне заштите потрошача, подизање јавне свијести о значају заштите потрошача, те ће допринијети да потрошачи у Републици Српској постану активни учесници у остваривању и заштити својих права.

 Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности Министарству управе и локалне самоуправе, на План утрошка средстава - Текући грантови удружењима од јавног интереса, за период 01. 01. до 31.03. 2015. године, у износу од 249.991,94 КМ.

 Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобравању средстава ЈП „Противграднa превентива Републике Српске“ а.д. Градишка на име подршке превентивним мјерама ради спречавања и ублажавања елементарне непогоде - града, у укупном износу од 1.884.591,93 КМ.