latinica  ћирилица
23/04/2015 |  13:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија страхује да ће број миграната достићи 200.000

Италија страхује да би број илегалних миграната који морем стижу у ту земљу из сјеверне Африке до краја године могао достићи 200.000 уколико се не предузму хитне мјере.
Либијска обала - Фото: AFP
Либијска обалаФото: AFP

Према пројекцији министарства унутрашњих послова које је објавио римски дневник Месађеро, у Италију би, уколико се нешто не уради, у наредних пет мјесеци из лука у сјеверној Африци могло стизати чак 5.000 миграната мјесечно, преноси Ројтерс.

Талас миграната се обично појачава у прољеће и на љето због љепшег времена на Медитерану а очекује са да ће ситуација бити додатно погоршана због анархије у Либији одакле већина њих долази.

Посљедња трагедија у којој је, како се страхује, прошлог викенда погинуло и до 900 људи када је потонуо брод који је из Либије у Италију превозио мигранте међу којима је било пуно жена и дјеце, указала је на потребу да Еворпа предузме заједничку акцију како би се зауставио прилив људи који бјеже од тешке ситуације у Африци.

Због одбијања других европских земаља да даље плаћају за то, Италија је била принуђена да обустави програм Маре нострум захваљујући коме је, како се вјерује, прошле године спасено 100,000 миграната.

Од почетка године је у Медитерану погинуло 1.800 миграната у поређењу са мање од 100 прошле године. Маре нострум је наиме замијењен програмом који је био усредсређен прије свега на чување граница ЕУ, јер су неки у Унији сматрали да спасавање миграната охрабрује нове да дођу.

Међутим, очекује се да ће лидери ЕУ на данашњем хитном састанку промијенити ту одлуку. Лидери држава чланица ЕУ окупили су се данас у Бриселу како би размотрили мјере за зауствљајње трговине људима и прилива илегалних миграната.

У Нацрту документа у који је увид имала агенција АФП, предвиђа се "обавезивање европских лидера да предузму систематске акције на идентификовању, лоцирању и уништавању бродова прије него што пловила искористе трговци људима (мигрантима)".