latinica  ћирилица
23/04/2015 |  13:41 | Аутор: РТС

Свечаност поводом два вијека од Другог српског устанка (ВИДЕО)

У Такову је обиљежена централна свечаност поводом два вијека од Таковског устанка и Дана Војске Србије. Предсједник Николић је додијелио војне заставе јединицама ранга бригаде Војске Србије, а изведен је и егзерцир Гарде. Николић је рекао да се Србија и сада као и тада бори за принципе правде.
Дан Војске Србије - Фото: РТС
Дан Војске СрбијеФото: РТС

Централна манифестација поводом два вијека од Таковског устанка и Дана Војске Србије почела је одавањем поште и полагањем вијенаца на споменик устаницима у Такову.

Уз војне и државне почасти, вијенце су положили предсједник Србије Томислав Николић, начелник Војске Србије генерал Љубиша Диковић, председници Скупштина Србије и Републике Српске Маја Гојковић и Недељко Чубриловић, министри одбране и рада Братислав Гашић и Александар Вулин и предсједници општине Горњи Милановац Милисав Мирковић и начелник Моравичког округа Слободан Јоловић.

Свечаност је обиљежио и атрактивни егзерцир Гарде, као и примопредаја 24 војне заставе које је предсједник Николић додијелио јединицама ранга бригаде Војске Србије.

Овом приликом симболично је испаљена артиљериска почасна паљба и то истовремено по 10 плотуна у Такову и Београду, а два авиона МИГ-21 својим летом увеличали су свечаност.

Почасна артиљеријска паљба (Фото: Танјуг)

Председник Србије Томислав Николић поручио је из Такова да су се на том мјесту прије два вијека Срби подигли на устанак који је донио жељену слободу.

- На почету 19. вијека када су европске земље биљежиле нова технолошка достигнућа, српски народ је живио у ропству, навео је Николић обраћајући се присутнима.

Предсједник Србије је рекао да сада као и тада Србија се бори за принципе правде.

- Нећемо да одступимо од универзалних принципа колико год покушавали да их погазе голом силом, навео је предсједник Србије додајући да не можемо да прихватимо стварање хибридне државе на нашој територији.

Николић је рекао да су преко Србије империје долазиле и пролазиле док су их Срби испраћали.

Предсједник Србије Томислав Николић открио је у Пожеги споменик кнезу Милошу Обреновићу и поручио да се као потомци, којима је допала част прославе јубилеја Два вијека Таковског устанака, на тај начин одужујемо једној од најзначајњој личности чије је име златном пређом уткано у историју Србије.

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Други српски устанак у Такову почетак савремене државе Србије, која је тада добила одређену аутономност - своју скупштину, устав и почетак владавине династије. Након што је у Такову присуствовао централној свечаности обиљежавања два вијека од Таковског устанка, Чубриловић је у телефонској изјавио Срни рекао да је Србија овим чином показала да његује ослободилачку традицију кроз ова два вијека, али свакако и прије тога.

Чубриловић је нагласио да је овај догађај од велике важности за Србе и друге народе у Српској, и додао, да је присуство представника РС заједно са руководством Србије важно за цијели српски народ. Он је у име Републике Српске положио вијенац на споменик српским устаницима који су, предвођени кнезом Милошем Обреновићем, на Цвијети 1815. године подигли устанак који је означио почетак краја владавине Турске над Србијом.

Други српски устанак, који је водио коначном крају турске власти предводио је Милош Обреновић.

Послије двомјесечних борби Турци су се задржали само у Београду и у неколико утврђених градова.