latinica  ћирилица
23/04/2015 |  13:22 | Аутор: СРНА

Звиздић-Инцко: До 2018. добити статус кандидата

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић информисао је данас у Сарајеву високог представника Валентина Инцка и његовог замјеника Дејвида Робинсона да је циљ БиХ убрзати провођење Споразума о стабилизацији и придруживању и до 2018. године добити статус кандидата.
Валентин Инцко и Денис Звиздић - Фото: СРНА
Валентин Инцко и Денис ЗвиздићФото: СРНА

Звиздић је рекао да је Савјет министара фокусиран на убрзање европског пута БиХ, економске реформе и јачање унутрашње и спољне безбједности.

Он је рекао да су ови приоритети компатибилни и повезани, јер европске интеграције саме по себи подразумијевају структуралне реформе које се тичу прилагођавања правног система, административних процедура и функционисања тржишта онима у ЕУ ради олакшавања пословања привредним субјектима.

Звиздић је изразио задовољство активирањем Споразума за БиХ и нагласио да овим потезом Европа шаље позитивну поруку и отвара ново поглавље за БиХ.

Звиздић је истакао да ће Савјет министара БиХ посебну пажњу посветити препорукама из посљедњег Извјештаја о напретку и својим радом показати да је кредибилан партнер ЕУ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Према његовим ријечима, у БиХ ће се у наредном периоду радити и на јачању агенција за провођење закона и борби против корупције.

Инцко је оцијенио да је формирање Савјета министара БиХ створило позитивну атмосферу у БиХ, док је Робинсон рекао да охрабрује чињеница да је Савјет министара фокусиран на економију, јер се тиме интереси грађана стављају у први план, што је и потребно БиХ.