latinica  ћирилица
23/04/2015 |  12:01 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд сједиште космополитског духа западног Балкана

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је на отварању Самита градоначелника главних градова централне и југоисточне Европе да је Београд сједиште космополитског духа западног Балкана.

- Ми се тиме дичимо и поносимо, славимо различитости и уверен сам да је то најбоља позивница за све наше госте у Европи да дођу у Београд и Србију и да се овде осећају као код своје куће, рекао је Вучић на скупу у чијем раду учествује и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Вучић је истакао да је за Србију веома важно да научи нешто од присутних на скупу и оцијенио да је скуп добра прилика и за разговор о регионалном повезивању и стабилности.

- У претходним годинама сви градови са простора бивше Југославије су драматично напредовали, нагласио је Вучић, те поручио да ће Београд настојати да стандарди у градовима, чији су представници данас на скупу, буду уобичајени и у градовима у Србији.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да директно умрежавање главних градова постаје све важније у комуникацији, сарадњи и економском повезивању земаља, а да су велики пројекти покретачи градова, држава и региона, што се очекује и од "Београда на води".

- Државе централне и југоисточне Европе треба да омогуће погодан амбијент за реализацију нових великих пројеката. Радујемо се могућности да чујемо конкретне примере на који начин су градови развијали или развијају велике инфраструктурне пројекте, истакао је Мали.

Он је навео да је сарадња са приватним инвеститорима, домаћим и страним компанијама, високо на листи приоритета Београда, јер омогућава реализацију пројеката којима се унапређује живот у сложеним економским условима.

У раду скупа учествују градоначелници 13 градова централне и југоисточне Европе, међу којима и Сарајево, те високи представници ЕУ, међународних институција, дипломатског кора и компанија.