latinica  ћирилица
23/04/2015 |  10:35 | Аутор: СРНА

Додик: Накнадно одобрење за лет- "прича за малу дјецу"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је накнадно одобрење Турске да авиону којим је путовао у Јереван дозволи прелет преко своје територије "прича за малу дјецу".
Политика - Фото: РТРС
ПолитикаФото: РТРС

Додик је објаснио да се његов авион, који је летио преко Србије, Бугарске и Турске за Јереван гдје је требало да присуствује манифестацијама посвећеним обиљежавању стотину година од геноцида над Јерменима, ради сипања горива зауставио у Бугарској.

- Док смо сипали гориво, речено нам је да немамо дозволу за прелет преко турске територије, јер им није јасно власништво авиона, односно којој нацији припада авион Републике Српске. Оставили су нас на писти да чекамо више од четири часа. Када нам је постало јасно да ту можемо да чекамо и три дана полетјели смо за Бањалуку, рекао је Додик за београдску "Политику".

Предсједник Српске каже да им је по слијетању у Бањалуку речено да је Турска одобрила прелет, оцјењујући да је то "прича за малу дјецу".

Додик је на позив предсједника Јерменије Сержа Саргсјана кренуо у Јереван гдје је требало да 24. априла учествује у манифестацијама посвећеним обиљежавању 100 година од геноцида Турске над Јерменима.

Он је у томе онемогућен због одлуке турских власти да забране прелет предсједничког авиона преко турске територије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је Народној скупштини Републике Српске прије неколико дана упутио текст Декларације о признавању геноцида над Јерменима од 1915. до 1917. године.

Турска: Нисмо забранили прелет Додиковог авиона

Министарство спољних послова Турске саопштило је да Анкара јуче није забранила прелет авиона предсједника Републике Српске Милорада Додика преко територије Турске. То је за Риа Новости изјавио прес секретар турског министарства Танжу Билгич, преноси Танјуг.