latinica  ћирилица
23/04/2015 |  10:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина упозорава да се нуклеарни арсенал Сјеверне Кореје шири

Кинески нуклеарни стручњаци вјерују да Сјеверна Кореја можда већ има нуклеарни арсенал од 20 бојевих глава и капацитет обогаћивања уранијума да удвостручи тај број до краја сљедеће године, пише Волстрит џорнал.

Ова процјена је значајно виша од било које раније познате кинеске процјене, пише лист а преноси АФП.

Кинеска процјена одражава све већу забринутост Пекинга због нуклеарних амбиција Пјонгјанга, и посљедња је у серији процјена експерата које сугеришу да се развој сјевернокорејског нуклеарног арсенала одвија брже него што се раније мислило.

У недавном извјештају америчких истраживача упозорава се да је Сјеверна Кореја спремна да прошири свој нуклеарни арсенал у наредних пет година, и да би у најгорем случају, Пјонгјанг мога да посједује 100 комада атомског оружја до 2020. године.

Сјеверна Кореја је извела нуклеарне тестове 2006, 2009. и 2013. године и има изузетно активни програм развоја балистичких ракета, иако је стручно мишљење подјељено око тога колики је напредак остварила.

Пјонгјанг је 2012. године показао да има капацитете ракета лансирањем сателита у орбиту, али још није извео тест који би показао да има технологију за повратак потребан за интерконтиненталне ракете. Друго кључно питање је колико је Сјеверна Кореја близу тога да произведе минујатурну нуклеарну бомбу која може да се постави на врх ракете.

Министарство одбране Јужне Кореје у јануару је саопштило да је технологија за производну минијатурне нуклеарне бомбе коју поседује Пјонгјанг већ на "значајном" нивоу.