latinica  ћирилица
23/04/2015 |  10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Комерсант: Гаспром спреман за директне разговоре са Донбасом

Шеф Гаспрома Алексеј Милер наложио је да се обаве специјални разговори за закључивање "посебног директног уговора" за испоруке гаса самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици, пише руски лист "Комерсант", позивајући се на извор упознат са ситуацијом.

Гаспром је више пута инсистирао на томе да Кијев треба да плаћа гас који се испоручује у Донбас, али је украјински "Нафтогас" одбио да финансира испоруке гаса за територију коју не контролише кијевска власт, због чега руски гасни гигант сада тражи некога са ким може да закључи уговор.

Та компанија може да буде Донбастрансгаз, "кћерка" нафтног предузећа Укртрансгаза, која ради на југоистоку Украјине, пренио је портал Спутњик писање листа руског листа.

Донбастрансгаз сада добија руски гас на граници са Русијом и потписује дневне извјештаје о његовом пријему. Ипак, највећи проблем представља одређивање јурисдикције ове компаније.

Украјинска страна инсистира да питање отплате за испоруке гаса у Донбас буде регулисано током Стокхолмске арбитраже, а остаје нејасно да ли се гас испоручује на југоисток.

Званични Кијев инсистира на "дуговањима" непризнатих република за испоруке гаса од украјинских компанија, док у исто вријеме представници Доњецке и Луганске републике говоре да су испоруке гаса у потпуности обустављене. Раније се говорило да Украјина свакодневно испоручује 10 милиона кубних метара гаса Донбасу.