latinica  ћирилица
23/04/2015 |  10:18 | Аутор: ТАНЈУГ

У Београду почео Самит градоначелника

У београдском Центру Сава је, поздравним говором градоначелника Београда Синише Малог, почео Самит градоначелника градова централне и југоисточне Европе, који се у престоници Србије одржава у организацији Града Београда, а у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД).
Самит градоначелника у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Самит градоначелника у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Српска пријестоница угостила је лидере 13 градова централне и југоисточне Европе, као и високе представнике Европске уније, међународних институција, дипломатског кора и привреде, али и градске архитекте, урбанисте, директоре јавних предузећа.

Самит, који је званично отворио премијер Србије Александар Вучић, ће се одвијати кроз неколико панела, један од њих ће бити посвећен европским интеграцијама, док ће на осталима бити ријечи о функционисању главних градова, изазовима са којима се сусрећу, финансирању великих инфраструктурних пројеката, повећању енергетске ефикасности...

Биће организован и панел градоначелника, који ће размијенити искуства о темама које су важне за градове на чијем су челу, а гдје ће градоначелник Београда Синиша Мали, између осталог, представити "Београд на води", али и друге пројекте значајне за развој града.

На самиту учествују градоначелници Љубљане, Загреба, Сарајева, Скопља и Подгорице. Градоначелник Београда је синоћ, на свечаном пријему, пожелио добродошлицу учесницима Самита, уз поруку да догађаји као што је овај доприносе сарадњи земаља из којих долазе, регионалној сарадњи и сарадњи у политичком и економском смислу.

"Зато је овај Самит важан за све нас", нагласио је градоначелник Београда на пријему у Старом двору поводом почетка Самита градоначелника који је најавио да ће скуп послужити за размјену искустава, разговарати о проблемима и заједнички налазити начине да те проблеме рјешавају.

Он је истакао да Самит, који окупља око 250 учесника, представља велику прилику за јачање сарадње, подстицање економске размјене и инвестиција, али и за позиционирање Београда као регионалног центра.