latinica  ћирилица
23/04/2015 |  10:09 | Аутор: СРНА

Анкара повукла амбасадора из Беча због Јермена

Турска Влада опозовала је данас свог амбасадора из Аустрије након што је Беч јуче назвао геноцидом масакр над Јерменима у посљедњим годинама Отоманског царства.

Аустријски парламент објавио је јуче декларацију о том догађају и то је први пут да је масакр над Јерменима назван геноцидом.

"Очигледно је да ће декларација коју је објавио аустријски парламент оставити трајне мрље на турско-аустријском пријатељству. Треба знати да Турска и њен народ неће заборавити ову клевету нанијету њиховој историји", наводи се у саопштењу турског Министарства спољних послова.

У саопштењу се истиче да све указује на то да је Аустрија попустила под напорима одређених кругова који манипулишу мишљењима, док игноришу турске хуманитарне иницијативе.

Турско Министарство спољних послова такође оцјењује да је увреда то што се у декларацији не наводи да су и муслимани гинули током истог периода.

Аустријски парламент није усвојио званичну резолуцију, али се шест партија придружило декларацији.

"Због историјске одговорности, пошто је Аустроугарска монархија била савезница Отоманског царства у Првом свјетском рату, наша је дужност да признамо и осудимо ове грозне догађаје као геноцид", стоји у декларацији.

Неколико европских држава, Европски парламент, Канада и јужноамеричке државе признале су догађаје од прије 100 година као геноцид.