latinica  ћирилица
23/04/2015 |  10:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Кремљ: Надамо се компромису у случају ЕУ против Гаспрома

Званични Кремљ је изразио наду у постизање компромисног рјешења поводом оптужби Европске уније да је Гаспром злоупотријебио доминантну позицију на европском тржишту, додајући да ће Русија и Гаспром бранити сопствене интересе.

"Очекујемо да ће копромис бити постигнут. Надамо се апсолутно непристрасном ставу према компанији Гаспром", изјавио је портпарол Кремља, Дмитриј Песков на конференцији за новинаре у Москви, а преноси агенција Ројтерс.

"Свакако да ће Гаспром бранити своје интересе и да ће држава, као већински акционар у компанији, такође бранити интересе Гаспрома", поручио је Песков.

Антимонополске власти Европске уније оптужиле су јуче Гаспром за злоупотребу доминантне позиције у Пољској, Њемачкој и шест земаља источне Европе.

Европска комисија је, послије двогодишње истраге, закључила да је руска државна гасна компанија, кључни снабдијевач Европе енергентима, "кочила прекограничну конкурентност у региону и наплаћивала превисоке цијене за своје производе".

Тим поводом јуче се огласио и Гаспром оцијенивши неоснованим оптужбе Европске комисије.

У извјештају Европске комисије обухваћена је само једна етапа спроведене антимонополске истраге и не подразумијева да је Гаспром крив за било какво кршење антимонопослких закона ЕУ, наведено је у саопштењу компаније, која истиче да се строго придржава свих норми међународног права и законодавства земаља у којима послује.