latinica  ћирилица
23/04/2015 |  09:52 | Аутор: СРНА

Малешевић: Спријечити корупцију у образовању

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је у Бањалуци да је Министарство просвјете и културе Српске утврдило законске и подзаконске акте којима се настоји спријечити корупција у образовању.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

"Један од таквих аката је и правилник о запољшавању у основним и средњим школама, којим су дефинисане одређене процедуре и покушава спријечити корупција у овом процесу", рекао је Малешевић на отварању конференције "Како осигурати квалитет знања без корупције".

Он је подсјетио да је Народна скупштина Српске 2013. године усвојила Стратегију борбе против корупције и да је сваки сегемент друштва требало да донесе одређене акте да би се, што је могуће више, спријечила корупција у органима власти.

"Не тврдим да у образовању нема корупције и сви у систему морају бити одговорни за такве радње. У борби против корупције потребно је мијењати подзаконске акте да би биле отклоњене све мањкавости", додао је Малешевић и напоменуо да ресорном министартву још нико није пријавио коруптивне радње у образовању.

Директор Антикоруптивне мреже "Акаунт" Елдин Карић каже да је БиХ по корупцији водећа земља у Европи.

"Корупција у БиХ је присутна у свим сегментима друштва, па и у образовању. Јавна је тајна да се добијање посла плаћа, да се купују дипломе и испити, а присутна је и политизација у образовању", рекао је Карић и напоменуо да се сви сегменти друштва активно морају укључити у борбу против корупције.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић нагласио је да копрупција потоји у образовном систему и да синдикат тражи од контролних органа да такви пропусти буду отклоњени.

Конференцију је организовало Министарство просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са Антикорупцијском мрежом "Акаунт".