latinica  ћирилица
23/04/2015 |  09:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Тачи: Биће посљедица због одбијања Београда

Шеф дипломатије самопроглашеног Косова Хашим Тачи оцијенио је да је одлука Србије да не одобри његову посјету Београду супротна дијалогу Београда и Приштине.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

"То ће свакако имати посљедице", изјавио је Тачи за бечки "Пресе", не желећи међутим да каже какве би то посљедице могле бити.

Он је, ипак, казао да неће бити директних контрамјера српским политичарима.

"Понашање Србије према мени ће послужити као примјер како не треба да се опходимо са нашим сусједима", додао је Тачи.

Он је, истовремено, изразио изненађење што је званични Београд био против његовог доласка.

"Министри косовске владе су посјетили Србију, а били су и високи представници Србије на Косову, и такве посјете више нису никаква вијест", нагласио је Тачи, подсјећајући да је недавно била и двогодишњица Бриселског споразума, те да је у оквиру дијалога стално било сусрета високих представника Београда и Приштине у Бриселу.

"Зашто онда нису могли дозволити моје путовање у Београд?", упитао је он.

Тачи каже да одбијање обезбјеђивања његовог боравка у Београду, "пријетње њему, косовском представнику у Београду, као и организаторима конференције, показују Србију која је још увек талац прошлости и политике која је водила најстрашнијим трагедијама и патњама".

У вези налога за хапшење који и даље постоји против њега, Тачи је указао да су се, када је он расписан, судови више бавили политиком него правдом.

Тачи је 11. јула 1997. осуђен у одсуству пред Окружним судом у Приштини на 10 година затвора, а пресуду је 12. марта 1999. године потврдио Врховни суд Србије.

Официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић одговорио је 20. априла на захтјев приштинских власти да Тачи 24. априла посјети Београд, обавијестивши да против њега постоји правноснажна судска пресуда и да би био изведен пред надлежни суд.

Тачија је у Београд позвала невладина организација Омладински одбор за образовање, као организатор скупа "Европске интеграције западног Балкана - заједно можемо боље" 24. априла. Они су, међутим, 20. априла повукли тај позив, тврдећи да су то учинили под притиском и претњама.