latinica  ћирилица
23/04/2015 |  09:11 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Све спремно за одбрану од града

У Јавном предузећу "Противградана превентива Републике Српске" у потпуности су завршене све техничке припреме за период шетомјесечне одбране од града, рекао је директор овог предузећа Јовиша Ковачевић.
Противградна заштита - Фото: РТРС
Противградна заштитаФото: РТРС

Он је прецизирао да су потпуно кадровски опремљени и технички спремни дочекали почетак сезоне, а извршили су преглед комплетне опреме и снабдјели све станице довољним бројем ракета.

Ковачевић је нагласио да је из прошле године остала 1.141 ракета, да је набављено још 348 ракета, па тако на почетку сезоне имају 1.489, односно 7,3 ракете по једној станици, што је задовољавајуће.

Почетком маја, истиче Ковачевић, биће набављене још 652 ракете, тако да ће укупно у овој сезони имати 2.141 ракету или око 11 ракета по станици.

Ковачевић је рекао да су оспособљени сви репетитори за везу са радарским центрима у Горицама и на Фрушкој Гори.

Он каже да се тренутно приводи крају опремање и реконструкција регионалног противградног центра у Новој Тополи, а исти такав оперативни центар ће ове године бити оспособљен и у Бијељини.

Ковачевић је указао да локалне заједнице нередовно уплаћују обавезе за "Противградну превентиву", а слаба је наплата и код регистрованих пољопривредних произвођача, који су дужни платити 1,8 КМ по хектару.

Ковачевић је овим путем апеловао да пољопривредници испуне своју обавезу.

"Противградна превентива" Републике Српске покрива 24 локалне заједнице са 208 противградних станица и исто толико стријелаца, те брани око милион хектара од Приједора, Поткозарја, Лијевче поља, Посавине, Семберије до Подриња.

Противградна сезона траје од 15. априла до 15. октобра.