latinica  ћирилица
23/04/2015 |  09:08 | Аутор: СРНА

Вигемарк: БиХ су потребни лидери за доношење тешких одлука

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк сматра да су БиХ сада, више него икада, потребни лидери који могу превазићи "своје уске политичке, страначке, националне, етничке, па можда чак и неке пословне интересе", и који треба да почну да размишљају о општем добру за цијелу БиХ.
Ларс Гунар Вигемарк         (Фото: Давона Секулић) - Фото: klix.ba
Ларс Гунар Вигемарк (Фото: Давона Секулић)Фото: klix.ba

"Утисак који сам до сада стекао јесте да су грађани спремни за промјене. Право је питање јесу ли онда политички лидери спремни за промјене. Неће бити једноставно. Биће потребно доста храбрости, али спремни смо да пружимо подршку онима који су храбри", навео је Вигемарк.

Он је за "Дневни аваз" рекао да је сада, након одлуке о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, све у рукама домаћих политичких лидера који треба да у кратком временском року искористе "незапамћену прилику".

Вигемарк је за наредне мјесеце најавио снажан лични ангажман, истичући да је увјерен у успјех БиХ, као и да тај оптимизам дијеле и политичари у БиХ који су му потврдили спремност за провођење социјалних и економских реформи.

Он је нагласио да успостављање механизма координације, без обзира на модел, ни на који начин не утиче на надлежност. "То није институционално, већ политичко питање", рекао је шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Вигемарк упозорава да овај процес, укуључујући реформе, захтијева мукотрпан и стручан рад, као и доношење тешких одлука.