latinica  ћирилица
23/04/2015 |  08:57 | Аутор: Агенције

Хауман разочаран Армстронгом

Генерални директор Свјетске анти-допинг агенције (WADA) Дејвид Хауман разочаран је бициклистом Ленсом Армстронгом.
Ленс Армстронг - Фото: АП
Ленс АрмстронгФото: АП

Хауман је изјавио да је разочаран што се Армстронг није извинио због скупих и дугих парница прије него што је признао да је користио недозвољене супстанце.

Армстронг је доживотно суспендован у октобру 2012. године и одузето му је седам титула на Тур д'Франсу пошто је те године признао да је користио допинг. Он је прије тога у разним парницама и судским процесима годину дана негирао да је узимао забрањене супстанце.

"Он је био у стању да побиједи систем средствима и начинима тако да други људи буду његови саучесници. Не говорим само о његовој екипи, већ је то било чисто непоштовање правила. Мислим да се тако нешто више никада неће догодити", рекао је Хауман за агенцију Асошиејтед прес.

"Потрошили смо много времена и много новца. Било је много узалудних парница и нећемо добити компензацију, чак нам се није ни извинио, што је за жаљење", додао је он.

Хауман је навео да би играчи америчке професионалне хокејашке лиге (НХЛ) и америчке фудбалске лиге (НФЛ) морали да промијене своје ставове према тестирањима на допинг и да би професионални фудбалски клубови морали да имају добру сарадњу и комуникацију са Свјетском фудбалском федерацијом (Фифа) и континенталним конфедерацијама.

"НФЛ има помало проблема са колективним уговорима играча, који им не дозвољавају напредни анти-допинг програм којим су подвргнути такмичари у Мејџор бејзбол лиги. Мислим да играчи морају да промијене ставове по том питању", рекао је он.

Портпарол Удружења НФЛ играча Џорџ Атала не слаже се са мишљењем челника WADA.

"Знамо да WADA мора да демонизује спортисте и синдикате како би остала релевантна. Наши колективни уговори по питању допинга су јаки и поштени", рекао је Атала.