latinica  ћирилица
23/04/2015 |  08:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Картер: САД забринуте због могућег оружја на иранским бродовима

Амерички министар одбране Ештон Каретер је изјавио да је забринут због могућности да ирански теретни бродови, који плове ка Јемену, превозе напредно наоружање за шиитске побуњенике Хуте.
Ештон Картер - Фото: AP
Ештон КартерФото: AP

Картер је позвао Иран да избјегне "распламсавање пламена" сукоба са допремањем оружја. Упитан да ли мисли да се на иранским бродовима налази оружје, Картер је одговорио да су САД "заиста забринуте због тога".

Картер је навео да није спреман да одговори на питање да ли би САД могле силом да спријече и укрцају се на ирански брод, ако покуша да уђе у јеменску територију. Он је истакао да се САД надају да ће сукобљене стране у Јемену преговарати да би се изнашло политичко решење, пренијеле су агенције.

Амерички предсједник Барак Обама позвао је јуче Иран да помогне у проналажењу политичког рјешења за кризу у Јемену, оптужујући Исламску републику да је допринијела конфликту у тој држави. Вашингтон оптужује Техеран да је снабдијевао оружјем шиитске побуњенике Хуте, који су освојили велике дијелове Јемена, због чега је Саудијска Арабија покренула ваздушне ударе, што је довело до ризика од регионалног конфликта, пренио је АФП.

У интервјуу за MSNBC Обама је указао на патње које је изазвао конфликт у Јемену и изразио наду за рјешавање ситуације у тој земљи.

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом саопштила је у уторак да прекида своју војну кампању, наводећи да је пријетња сусједима Јемена елиминисана. Бомбардовање је, међутим, настављено, навела је француска агенција.

САД, које су пружиле логистику и обавјештајну подршку коалицији, послале су носач бродова који би пратио кретање иранских бродова. "У овом тренутку њихови бродови су у међународним водама", казао је Обама.

Саудијска Арабија покренула је 25. марта операцију Одлучна олуја, како би одбранила владу предсједника Абд-Рабуа Мансура Хадија од напредовања Хута. Хади, који се у фебруару склонио у Аден пошто је побјегао из Сане, уточиште је потражио у Ријаду, у јеку офанзиве шиитских побуњеника.

Иран демантује да је побуњенике снабдијевао оружјем, инсистирајући да је пружао само хуманитарну помоћ цивилима у Јемену.