latinica  ћирилица
23/04/2015 |  08:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Европски лидери о заустављању трговине мигрантима

Лидери држава чланица Европске уније окупиће се данас у Бриселу да би размотрили мјере на заустављању трговине мигрантима послије бродолома током викенда када се у Медитерану утопило 900 људи.

У Нацрту документа у који је увид имала агенција АФП, предвиђа се "обавезивање европских лидера да предузму систематске акције на идентификовању, лоцирању и уништавању бродова прије него што пловила искористе трговци људима (мигрантима)".

Истовремено, висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини позвана је да одмах почне припреме за могућу безбједносну операцију и одбрамбену политику у том смислу, а у складу са међународним правом, додаје се у поменутом Нацрту.

Европска унија је у понедјељак изнијела акциони план од 10 тачака у покушају да нађе одговор на прилив илегалних миганата и предуприједи нове трагедије.

План је предложила Европска комисија а подржали су је министри спољних и унутрашњих послова ЕУ на хитном састанку у Луксембургу.

План предвиђа повећање финансијских средстава и броја бродова и опреме који су на располагању у оквиру операције ЕУ за заштиту граница "Тритон" и "Посејдон", пренио је Ројтерс.

"Тритон" је прошле године замијенио много опсежнију италијанску операцију "Маре Нострум" која је имала за циљ спасавање избјеглица из мора зато што су неке чланице ЕУ одбиле да је даље финансирају.

ЕУ ће, како се наводи у акционом плану, учинити систематски напор да ухвати и уништи бродове које користе трговци људима користећи операцију "Атланта" код обала Сомалије као модел. То ће бити комбинована цивилно-војна операција, пренио је Ројтерс.

Група за људска права невладине организације Амнести интернешнел позвала је европске лидере, уочи данашњег хитног самита у Бриселу, да почну са хуманитарном операцијом, како би окончали спиралу трагедија на бродовима са медитеранским мигранатима.

У извјештају објављеном у сриједу, Амнести је кризу назвао "европском тоном срама" и затражио хитно обезбјеђивање адекватних бродова, авиона и другог средстава да патролирају када се налазе нечији животи у опасности, преноси АФП.

Италијански премијер Матео Ренци рекао је да Европска унија мора да има јединствен став према проблему пребацивања миграната из афричких земаља.

Говорећи дан уочи ванредног састанка лидера ЕУ о том проблему, Ренци је рекао да је веома оптимистичан да ће ЕУ промијенити тактику по питању миграната, пренио је Ројтерс.

Страхује се да је чак 900 миграната погинуло када је брод, којим су кренули из Либије у ноћи субота на недјељу, претрпио бродолом. Та несрећа изазвала је позиве да се предузму одлучније акције како би се зауставио талас људи који бјеже из Африке због рата и тешкоћа.