latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Пак: Без нових услова за Србију, али и без проширења до 2020.

Европска парламентарка Дорис Пак поручила је у Новом Саду да у наредне четири године неће бити проширења ЕУ јер земље кандидати нису достигле жељени ниво, али и да Србија неће више добијати нове услове за прикључење.

Пакова је на трибини коју је организовало Независно друштво новинара Војводине и Европски покрет у Србији на тему "Западни Балкан на ЕУ колосеку" рекла да је за Београд услов био да побољша односе са Приштином.

"И нових услова неће бити. О некаквим новим условима говоре поједини медији и политичари у Србији, али то није тачно јер нових услова неће бити", рекла је Пак и додала да "није тачна ни изјава министра иностраних послова Србије Ивице Дачића о наводним новим условима које је поставила Њемачка".

Она је признала да дио одговорности за односе Београда и Пришине сноси и Европска унија која није "извршила довољно јак притисак на своје чланице које још нису признале Косово да то и учине.

Пак је казала да земље чланице ЕУ не показују заинтересованост да државе са Балкана буду примљене у Унију, истакавши да је та незаинтересованост лоша и доприноси јачању утицаја других земаља на Балкану.

Додала да због таквог односа земаља чланица људи на Балкану мисле да их ЕУ не жели и да у Србији највише инвестирају Русија и Кина.

"Није тачно да Русија и Кина највише инвестирају у Србији. Највише новца овде долази из Европске уније, али то већина грађана не зна јер политичари о томе не говоре", рекла је Пак, која је извјестилац за БиХ.

Русија, казала је, жели да повећа свој утицај у региону, што "ЕУ мора зауставити јер је интерес ЕУ да Србија буде њен дио".

Говорећи о Извјештају о напретку Србије на путу ка ЕУ, Пак је рекла да је правосуђе највећи проблем Србије, да оно "готово уопште не функционише".

"Уска веза између политике и бизниса и омогућава висок ниво корупције", рекла је Пак нагласивши да хитно морају бити приватизоване све фирме и привредни ресурси који се још налазе у власништву државе.