latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:14 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Буџетске обавезе се редовно измирују

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се буџетске обавезе у Српској, укључујући и плате и пензије, редовно измирују, а да је исплата одређених накнада у процедури.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Било је одређених закашњења, али се све обавезе по свим ставкама редовно измирују, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, одговарајући на питање каква је ситуација са исплатама накнада према буџетским корисницима.

Она је додала да је у првом кварталу буџетске године увијек нешто слабије пуњење буџета, али да се то веома брзо надокнади.

О ДЕТАЉИМА ПРЕГОВОРА СА ММФ-ом ПО ДОЛАСКУ ЊИХОВЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ У БиХ

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће о детаљима аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом бити разговарано по доласку делегације ове финансијске организације у БиХ.

- Прва посјета је у Бањалуци, након тога се одлази у Сарајево и то ће бити прилика да се види који су тачно њихови услови, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о новом закону о раду, Цвијановићева је навела да се о њему говори још од 2010. године када су синдикати, послодавци и Влада заједно договорили да ће бити рађено на том закону, али да се то до сада није десило.

- То јесте једна од ствари коју поставља ММФ, али када говоримо уопште о условима ММФ-а наша јасна порука била је да у реформе улазимо са подршком ММФ-а, Свјетске банке, ЕУ, или без, зато што је то опредјељење Владе, нагласила је Цвијановићева и додала да је у вези са законом о раду могуће доћи у позицију у којој су сви побједници, што значи да заједно сједну и послодавци и синдикати и Влада

- Нажалост, до тога није дошло, не зато што је Влада нешто пропустила да уради – напротив, ми смо се трудили да будемо поуздан мост и за комуникацију и за разрјешење одређених дилема између послодаваца и синдиката, али је очигледно да су њихови међусобни односи превише оптерећени, превише компликовани, чак и превише контаминирани неким њиховим личним стварима, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада спремна да окупи социјалне партнере, да прича о Закону о раду и сваком другом закону који би, евентуално, требало да се нађе у парламентарној процедури.

На питање шта је са такозваним руским кредитом, Цвијановићева је рекла да је руски кредит давно испреговаран и да ће бити повучен када о томе буде донесена одлука.

СИТУАЦИЈУ У "КОСМОСУ" ДОДАТНО КОМПЛИКУЈЕ ПОДЈЕЛА СИНДИКАТА

Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић рекла је да ситуацију у бањалучком предузећу "Космос" додатно компликује то што су радници подијељени у два синдиката, од којих један подржава наставак производње знајући да је то и услов пословних партнера, а други на другачији начин тражи своја права.

Она је нагласила да је Влада обезбјеђивала и обезбјеђиваће подршку радницима, али да би ситуација била много једноставнија да су радници јединственији, а Влада знала на који начин и с ким да преговара.

- Апсолутно сам на страни радника, али ова ситуација ће захтијевати и један период у којем ћемо се морати забавити питањем `Космоса` на другачији начин. Ми јесмо обезбјеђивали и обезбјеђиваћемо подршку радницима, али исто тако ће надлежни органи испитивати све оно на шта они јесу указивали, било када је ријеч о неправилностима или кривичним радњама", рекла је Цвијановићема.

На питање новинара како коментарише то што је један од синдиката "Космоса" који је у штрајку добио писмо подршке једне међунардне синдикалне организације Цвијановићева је рекла да је сасвим логично да синдикати подржавају једни друге.

- Јако подржавам синдикалне организације и њихову борбу за права радника. Напросто, мислим да су синдикати важан дио доношења рјешења и фактор и коректор оног што ради сама влада, рекла је Цвијановићева.

На питање новинара да ли је неко из СНСД-а обећао Војину Митровићу могућност да гради хотел на земљишту Пољопривредне школе у Бањалуци Цвијановићева је рекла да тако нешто "сад од новинара чује".