latinica  ћирилица
22/04/2015 |  10:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонски државни врх разматрао безбједносну ситуацију

Македонски државни врх одржао је ноћас хитан састанак након упада 40 наоружаних и маскираних особа, највјероватније косовских Албанаца, у караулу у селу Гошинце, на сјеверу Македоније.

Упад се догодио у ноћи између понедјељка и уторка, што су власти и медији у Македонији окарактерисали као терористички напад.

Разговору који је почео у поноћ, непосредно по доласку премијера Николе Груевског из Брисела, присуствовали су представници надлежних институција за одбрану, безбједност и контраобавјештајну дјелатност који су разматрали детаље о том догађају, објавила је ТВ Канал 5.

Састанку, који је одржан у Кабинету предсједника, поред Иванова и Груевског присуствовали су предсједник Собрања Трајко Вељаноски, министар одбране Зоран Јолевски, министарка полиције Гордана Јанкуловска, директор Тајне службе Саша Мијалков и начелник Генералштаба Горанчо Котески.

Јавност би током дана требало да буде упозната са закључцима тог састанка.

Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски потврдио је јуче да је у селу Гошинце, општина Липково, извршен терористички напад, када је четрдесет маскираних и наоружаних особа са ознакама тзв. ОВК неколико сати запосјело караулу у којој су била дежурна четири полицајца.

Напад се, према његовим ријечима, догодио у два сата и тридесет минута, а након упада наоружаних особа полицајци су разоружани, тројицу су везали, ударали и све то снимали камером, пренио је македонски Фокус.

Нападачи су, рекао је Котевски, говорили албански, а један од њих се полицајцима обратио на лошем македонском језику ријечима: "Ми смо припадници ОВК, пренесите свима да не може да вас спасе ни Никола Груевски ни Али Ахмети, нико не смије да се попне овдје јер ће сви да буду ликвидирани".

Када су, додао је, нападачи отишли, полицајац коме нису биле везане руке одвезао је осталу тројицу колега и пјешице су се спустили у село.

Према првим информацијама МУП-а нападачи су са Косова, а очекују се и детаљи овог напада.

Албанци, међутим, негирају да имају било какве везе са овим догађајем.А, македонска Алфа телевизија јавила је јуче да је утврђен идентитет петорице од укупно 40 наоружаних особа, наводећи да су сви из Гњилана и да је њихов вођа извјесни командант Џеваир Адеми. На сајту те телевизије објављено је да је та петорка позната македонским безбједносним службама и службама у региону.

Караула Гошинце налази се изнад Куманова, на граници са Косовом. У непосредној близини је и караула Танушевци, а ријеч је о двјема тачкама које су прве нападнуте 2001. када су чланови тзв. ОВК-а на том подручју прогласили слободну територију.