latinica  ћирилица
21/04/2015 |  15:50 | Аутор: Vijesti

Масовно исељавање становништва- табу тема у Црној Гори

Све масовније исељавање, нарочито са сјевера Црне Горе, поприма размјере националног проблема, а упркос томе, Влада Црне Горе и државни медији и даље ћуте, као да се ништа не дешава, казали су из НВО "Еуромост" из Бијелог Поља .

"Да ли је та тишина јасно показивање немоћи пред проблемом или се њоме пред евидентним покушавају затворити очи домаћем становништву и европској заједници?“, упитали су из ове НВО.

У Бијелом Пољу је, стоји у саопштењу "Еуромоста", због гужви у реду за одлазак, поред суботе, уведена и ванредна аутобуска линија четвртком према земљама ЕУ.

"Велики број аутобуса иде из Берана суботом. Ту су и аутобуси који крећу из Рожаја, одакле је за викенд отпутовало педесетак грађана. Зашто државна телевизија о томе и даље ћути? Зашто не сниме масовни одлазак грађана из сјеверног региона? Зашто су прече теме ко ће бити у којој партији, од реалних проблема грађана, њихових масовних напуштања огњишта због тешке социјалне и економске ситуације на сјеверу?"

Према сазнањима "Еуромоста" највише грађана са сјевера и из Бијелог Поља се пријавило у Њемачкој, у азилантском центру у Хановеру.

"У разговору са једним бројем породица, то из разлога што у томе граду већина оних који дођу успијева и да остане. Рекли су нам да имају добар смјештај и добијају немали мјесечни новчани износ социјалне помоћи".

Из "Еуромоста" су упозорили да је то национални проблем.

"Али је жалосно што сви ћуте и на локалном и на државном нивоу. Ћуте све политичке партије, локални одборници, посланици, извршна локална власт у свим општинама на сјеверу државе, без обзира из које су партије, ћуте предсједници општина. Да је овај проблем изражен у некој другој држави ванредно би засједали национални и локални парламенти и били уз оне који су их довели ту гдје су. Али сви су изгледи да данас владају само лични, партијски и породични интереси. Проблеми грађана су на последњем мјесту. Да ли неко сматра да ће ријешити проблем тешке социјалне и економске ситуације ако му се грађани иселе из државе? Зашто сви ћуте?", упитали су из "Еуромоста".