latinica  ћирилица
21/04/2015 |  12:10 | Аутор: БЕТА

Добио Пулицера и оставио новинарство

Један од овогодишњих добитника Пулицерове награде за новинарство, Роб Кузника, напустио је новинарство, јер од плате није могао да подмирује животне трошкове.

Како је објавио амерички сајт Слејт,Кузника, добитник Пулицера у категорији локално извјештавање, напустио је прошле године лист Дејли Бриз из Торенса у Калифорнији у којем је објавио истраживачке текстове о корупцији у локалном школству, за које је јуче награђен Пулицером.

Почео је да ради као стручњак за односе са јавношћу у једној фондацији Универзитета Јужна Калифорнија, потврђујући да му је жао што је напустио новинарство, али да му је било тешко да саставља крај с крајем радећи у новинама.

Пулилцерове награде додјељене су синоћ на церемонији на Универзитету Колумбија у Њујорку.

Лист Пост и Куријер из Чарлстона добили су Пулицерову награду за јавну службу, због текстова о великој стопи жена које су убили мушкарци у Јужној Каролини у САД, што је подстакло приједлоге о реформи кривичног законика и оштрије казне за породично насиље.

"Пасионирано смо ушли у овај пројекат, и узбуђени смо због онога што би он могао да да Јужној Каролини", рекао је издавач Пи Џеј Браунинг, чијем листу је припала златна медаља, на церемонији у Њујорку.

Лист је 2013. почео објављивање текстова о породичном насиљу, истраживши убиства 300 жена у претходној деценији.

Њихови текстови подстакли су посланике Јужне Каролине да предложе оштрије казне за породично насиље, а гувернер Ники Хели је оформио специјалну јединицу за испитивање тог проблема.

Њујорк тајмс освојио је три Пулицера, а Лос Анђелес тајмс два.

Њујорк тајмс и Вол стрит журнал добили су награду за истраживачко новинарство, а Њујорк тајмс је однио и Пулицера за међународно извјештавање, због текстова о епидемији еболе у западној Африци и фото-репортажу.

Лос Анђелес тајмсу су отишли Пулицери за репортажу и телевизијску критику.