latinica  ћирилица
19/04/2015 |  18:55 | Аутор: СРНА

Варшава тражи извињење Вашингтона

Пољска је данас затражила формално извињење САД након што је шеф Федералног истражног бироа /ФБИ/ у свом чланку сугерисао да Пољска дијели одговорност за холокауст заједно са Њемачком.

Амерички амбасадор у Пољској Стивен Мул примиће званичну протестну ноту и захтјев за извињењем због чланка директора ФБИ Џејмса Комија, рекао је портпарол Министарства спољних послова Пољске Марћин Војћиеховски /Marcin Wojciechowski/.

Комеј у чланку у "Вашингтон посту" од 16. априла сугерише да је Пољска била саучесник у нацистичком геноциду над европским Јеврејима.

Он наводи "да у својим главама, убице и саучесници Њемачке, Пољска и Мађарска, сматрају да нису учинили никакво зло. Они су убиједили себе да је то била права ствар коју су морали да ураде".

Предсједник Пољске Бронислав Коморовски рекао је да Комијеви коментари показују "потпуно непознавање историје" и да је то "увреда за хиљаде Пољака који су помагали Јеврејима".

Мул је данас понудио неформално извињење у Варшави на церемонији обиљежавања 72 године од устанка у варшавском гету.

"Било каква сугестија да Пољска, или било која друга земља осим нацистичке Њемачке, сносе одговорност за холокауст, је погрешна, штетна и увредљива", рекао је он новинарима.

Шест милиона Пољака убијено је током нацистичке окупације Пољске током Другог свјетског рата. Половина тог броја били су Јевреји, а остали хришћани.