latinica  ћирилица
19/04/2015 |  13:37 | Аутор: СРНА

"Ветерани РС": Пуна подршка закључцима и декларацији Народне скупштине

Удружење "Ветерани Републике Српске" пружа пуну подршку закључцима Народне скупштине Републике Српске о раду Суда и Тужилаштва БиХ, као и Декларацији усвојеној као јединствени одговор парламента Српске на апелацију Уставном суду БиХ бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са 9. јануаром - Даном Републике Српске.
Конференција за новинаре представника Удружења "Ветерани Републике Српске" у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Конференција за новинаре представника Удружења "Ветерани Републике Српске" у Источном СарајевуФото: СРНА

"Изражавамо задовољство чињеницом да је Народна скупштине Републике Српске усвојила закључке које су предложили одбори за безбједност и за борачко-инвалидску заштиту, а односе се на рад Суда и Тужилаштва БиХ за ратне злочине. Сматрамо да смо и ми ветерани дали велики допринос иницијативи да ова проблематика буде разматрана у парламенту Српске", рекао је данас новинарима у Источном Сарајеву помоћник предсједника "Ветерана Републике Српске" за односе са медијима Зоран Трифуноивћ.

На овај начин, истиче он, "Ветерани Републике Српске" су постигли свој главни циљ, а то је да највиша законодавна институција Републике Српске преузме одговорност за актуелно стање.

Трифуновић је подсјетио да су "Ветерани Републике Српске" у посљедњих шест мјесеци водили низ активности у вези са питањем селективне правде коју проводе Суд и Тужилаштво БиХ.

Према његовим ријечима, ово удружење ће у наредном периоду пратити реализацију закључака, а питање процесуирања ратних злочина над Србима биће и даље у фокусу пажње "Ветерана Републике Српске".

"У потпуности подржавамо Декларацију, јер сматрамо да је на тај начин Народна скупштина Републике Српске показала пуно јединство владајућих и опозиционих странака, што је у овом тренутку најбитнија ствар за Српску, а то је одбрана свега што смо стекли у протеклом периоду", навео је Трифуновић.

Он је најавио да "Ветерани Републике Српске" припремају измјене Закона о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, с циљем квалитетнијег рјешавања статусних питања ветерана у Српској и њиховог праведнијег положаја у друштву.

"Приједлог измјена и допуна овог закона налази се у завршној радној фази и очекујемо да ћемо га јавности презентовати у мају, а потом успјети и да га у складу са процедурама упутимо у Народну скупштину Републике Српске на разматрање", рекао је Трифуновић, истичући да тренутно не може саопштити више детаља о поменутом законском пројекту.

Он је у име "Ветерана Републике Српске" изразио огорчење и незадовољство због недавних пресуда које је Суд БиХ изрекао припадницима такозване Армије БиХ и ХВО-а јер, не одговарају тежини почињених кривичних дјела над Србима.

Трифуновић је позвао Борачку организацију Републике Српске да се заједно боре за бољи положај и правичнији статус борачке популације у Републици Српској, који ни након 20 година након рата није на задовољавајућем нивоу.