latinica  ћирилица
19/04/2015 |  10:56 | Аутор: novosti.rs

Ђорђевић: Не смијемо се крити изa успјеха са Свјетског првенства

Свјетски вицешампион, кошаркашка репрезентација Србије, на Евробаскету 2015. покушаће да нападне чак и континентални трон.

Селектор и један од играча који на својим грудима има највише европског злата у историји европске кошарке, у разговору за "Легенде Евробаскета", који емитује Кошаркашки савез Француске, једна од организатора шампионата говорио о Евробаскету, шансама националног тима Србије.

"Мислим да ће ово бити један од најјачих шампионата икада одржаних, а ми смо срећни јер ћемо бити дио таквог спектакла", рекао је Ђорђевић, уједно и набројао главне претенденте на европски престо.

"Француска, дефинитивно, са Шпанијом, наравно. Чак и ако промјене структуру тима, биће и даље изузетно тежак ривал. Поштујем Грчку, Русију и Њемачку, за које сам чуо да ће доћи са изузетно квалитетним екипама. Украјина је селекција која се све више развија, Турска има веома добар тим".

Ђорђевић се као играч и селектор никада није вратио са великог такмичења без медаље. Освојио је три европска злата 1991, 1995, 1997, једну бронзу 1987, свјетско злато 1998, свјетско сребро 2014 (селектор) и олимпијско сребро 1996.

"Евробаскет заузима посебно мјесто у животу сваког спортисте. Можете да постигнете много и освојите прегршт клупских и индивидуалних трофеја, али све док не освојите пехар којем сам се ја толико дивио годинама и којим сам подигао као капитен Југославије (1997, 1998) не можете да добијете кредит у друштву као играч или ривал. Зато, овај пехар морате да освојите бар једном.

Србија, која на шампиоинат долази као најбоља у остатку свијета, ван САД, у првој фази такмичења, у Берлину биће у групи са домаћином Њемачком, која из своје куће жели да крене узлет ка медаљи коју чека од 2005, Шпанијом која жели да поврати континенталну круну, изгубљену прије двије године, Турском која коначно може да покаже да је кадра за успјех ван свог двориишта, Италијом којој је ово можда посљедња прилика да "туце" феномалних играча сложе у шампионски тим и Исландом.

"Не смијемо да се кријемо иза успјеха оствареног прошлог љета. Морамо да изађемо на паркет и боримо се са најбољима. Можда нисмо најбољи, али нико не може да нам забрани да вежбамо као најбољи и вјерујемо да смо најбољи.

Ђорђевић сматра да се величина успјеха на Евробаскету неће мјерити јачином сјаја медаље.

"Желимо да докажемо, или бар ја желим, да насљеђе југословенске кошарке припада Србији. Да убиједим играче да смо једини прави насљедници огромне заоставштине. Вјерујем да сам на посебном задатку, да вратим респект који је Србија некада имала. Заправо, то је била тема мог првог састанка са стручним штабом и играчима".