latinica  ћирилица
17/04/2015 |  14:37 | Аутор: СРНА

РиТЕ Угљевик- Нови багер вриједан седам милиона КМ

На површинском копу Богутово село РиТЕ Угљевик данас је у рад пуштен нови багер вриједан седам милиона КМ.
Термоелектрана /РиТЕ/ "Угљевик" - Фото: СРНА
Термоелектрана /РиТЕ/ "Угљевик"Фото: СРНА

Директор РиТЕ Угљевик Жико Крунић изјавио је да ће набавка оваквих машина и друге моћне рударске механизације бити настављена, а овај багер обезбијеђен је властитим средствима РиТЕ.

- Машина попут ове ствара предуслове за обављање производње у планираном обиму - рекао је Крунић, нагласивши да је ово наставак политике Владе Републике Српске која се реализује путем Електропривреде РС, те да РиТЕ само реализује ту политику набавком оваквих и сличних машина. Он је навео да ће ова политика бити настављена, те да гарантује успјешан рад у наредном периоду.

Он је навео да је, захваљујући политици претходних руководстава овог колектива и разумијевању Владе Српске, ситуација у РиТЕ данас радикално промијењена у позитивном смислу. Каже да то значи да је Рудник сада ослоњен на властиту механизацију и да више не зависи од трећих лица.

Руководилац Рудника Реља Драгић рекао је да је багер капацитета 16 метара кубних чврсте масе од данас у функцији, те да је ово највећи багер који је стигао у Рудник за 35 година од како коп Богутово село ради.

- Ово је само једна од инвестиција у посљедњих неколико година, јер у складу са пројектном документацијом, студијом оправданости набавке рударске механизације и плановима производње струје, а самим тим и потребних количина угља, ми интензивно радимо на набавци основне рударске механизације – багера, дампера и булдожера - рекао је Рељић.

Он је навео да је овај багер седми по реду који је набављен у посљедњих девет година, чиме је, како каже, практично зановљена комплетна механизација.

-Планови за ову годину су, када је ријеч о откривци, укупно 9,6 милиона метара кубне чврсте масе и око 2 милиона тона угља. Електропривреда РС може да рачуна да ћемо имати довољно угља за потребе енергетског блока - рекао је Рељић.

Руководилац ТЕ Милан Мирковић рекао је да је ТЕ од 15. априла у редовном годишњем ремонту, у којем ће се, осим редовних послова, обавити и одређени инвестициони радови на блоку Термоелектране као што су замјена канала димних гасова чија вриједност је око 350.000 КМ, те замјена носећих елемената конвективних прегријача у котлу вриједности око 400.000 КМ. Планирана је и замјена канала угљеног праха чија вриједност износи 100.000 КМ, те замјена дијела бункера угља у вриједности од 100.000 КМ.

Мирковић је нагласио да је ТЕ у претходна три мјесеца произвела 561.032 гигават-часова електричне енергије, што представља 104 одсто пребачаја производње. Према плану, ремонт ће трајати до 25. маја.