latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:57 | Аутор: AFP

Мураками: Јапан треба да се извињава за Други свјетски рат

Јапан мора изнова да се извињава Кини, Кореји и другим земљама које је окупирао у 20. вијеку све док његове некадашње жртве не чују извињење довољно пута, сматра писац Харуки Мураками.

- Питање историјског разумијевања има велики значај и вјерујем да је важно да се Јапан јасно извини - рекао је Мураками.

- Мислим да је то једино што Јапан може да уради - да се извињава док земље не кажу: "Нисмо потпуно то прихватиле, али сте се довољно извињавали. У реду је, сада је доста" - рекао је Мураками.

Он је један од најпознатијих јапанских аутора и чест фаворит за Нобелову награду за књижевност. Често је критиковао своју земљу због умањивања одговорности за своју улогу у Другом свјетском рату.

Његови коментари стигли су у тренутку када, како пише АФП, свијет гледа шта ће конзервативни премијер Шинзо Абе рећи на прослави 70. годишњице краја Другог свјетског рата овог љета.

Посматрачи су фокусирани на то да ли ће Абе директно прокоментарисати јапанску "колонијалну владавину и агресију" и извинити се као што су то прије њега чинили премијери на 50. и 60. годишњици.

Абе жели да Јапан има мање, како је рекао, мазохистички поглед на своју историју. И док су некадашњи противници прешли преко непријатељстава у прошлом вијеку, Пекинг и Сеул редовно "прозивају" Јапан због одбијања да се покаје за своју прошлост и суочи са историјским чињеницама.

Иако се није директно осврнуо на Абеа и његов говор, Мураками је рекао: Извињење није нешто чега се треба стидјети.