latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:38 | Аутор: СРНА

Предстоји сарадња с универзитетима у Србији и Хрватској

Ректорска конференција БиХ прихватила је данас у Бањалуци иницијативу о потписивању споразума о сарадњи са ректорским конференцијама Србије и Хрватске.

Предсједавајући сједницом Ректорске конференције БиХ Станко Станић рекао је да су универзитети појединачно до сада имали одличну сарадњу са универзитетима у сусједним државама.

Он је као примјер навео сарадњу универзитета из Српске са Конференцијом универзитета Србије, те сарадњу Универзитета у Мостару са високошколским установама у Хрватској.

- Оно што је позитивно у досадашњој сарадњи, споразумима ћемо пренијети на све универзитете - рекао је ректор Станић.

Говорећи о унапређењу високог образовања, истакао је да у БиХ има много простора да се ради на том питању, те да много проблема произлази из чињенице да законска рјешења кантона нису усклађена са оквирним законом.

- Анализа је показала да је Закон о високом образовању Републике Српске усаглашен са оквирним законом - додао је Станић и најавио да ће у Српској до краја године бити усвојен нови закон о високом образовању.

Он је истакао да су законска рјешења у Српској у 95 одсто случајева идентична рјешењима у Србији.

На сједници Ректорске конференције БиХ усвојен је и финансијски извјештај за 2014. годину, те је подржана иницијатива о организовању међууниверзитетске лиге у малом фудбалу.

Ректорску конференцију БиХ чине ректори осам јавних универзитета у БиХ.