latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Бах: Србија пријатељ, пријем Косова у интересу спорта

Предсједник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах, који борави у једнодневној посјети Београду, изјавио је данас да је Србија велики пријатељ и партнер МОК-а и објаснио да је Косово примљено у пуноправно чланство у интерерсу спорта и спортиста.

"МОК и међународни спорт су аутономни на основу правила и интереса свих спортиста широм свијета и повељом генералне скупштине Уједињених нација призната је аутономија спорта и то смо узели у обзир приликом пријема Косова. Такође, уважили смо чињеницу да је Косово признало више од 100 земаља свијета, али хтјели смо да спортистима Косова пружимо могућност да учествују на Олимпијским играма", рекао је Бах на конференцији за медије у хотелу Краун Плаза.

Он је истакао да је приликом такве одлуке консултован Олимпијски комитет Србије (ОКС) упркос томе што је ОКС на челу са предсједником Владом Дивцем био изричито против и указивао забринутост због тога.

"Имамо изврсну сарадњу са ОКС и ништа нисмо радили без консултације са њима. Јасно је да о овом питању немамо исте ставове, али као и у свакој кући, знате то и сами, има различитих мишљења. На крају се захваљујемо руковдоству ОКС што је поштовало међународна правила спорта", истакао је Бах и додао да Србија није могла да гласа против пријема Косова из једноставног разлога што нема ниједног члана МОК-а, који је донио ту одлуку.

Бах је рекао да се МОК диви и изузетно поштује резултате српског спорта и спортиста и обећао максималну подршку у припремама Србије за Игре у Рију.

"Олимпијски комитет Србије је јединствен у свијету због чињенице да су предсједник, два потпредсједника и генерални секратар олимпијци, учесници Игара, што свакако додатно олакшава коминикацију, јер дијелимо исте вриједности", истакао је Бах, такође олимпијац, освајач златне медаље у мачевању 1976. у Монтреалу.

Први чов,ек МОК-а је посебно издвојио чињеницу да са предсједником Дивцем и потпредсједником Паспаљем дијели "непријатно" искуство из спортске каријере.

"Предсједник Дивац и потпредсједник Паспаљ због политичког ембарга нису могли да учествују на Играма у Барселони 1992, а ја због политичког бојкота нисам био у Москви 1980. Заједно радимо да се такве ствари више не понове", рекао је Бах и поручио да ће МОК кроз Агенду 2020 издвојити 20 милиона долара, 10 за борбу приотив допинга и 10 за борбу против намјештања резултата и других видова корупције у спорту.

Касније у петак Бах ће се састати са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем, посјетиће основну школу "Владислав Рибникар", а вечерас путује у Приштину.