latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Праг:Вожња руских Ноћних вукова до Берлина је провокација

Чешки министар спољних послова Лубомир Заоралек сматра провокацијом вожњу до Берлина коју кроз неколико земаља, укључујући Чешку Републику, планирају руски мотоциклисти из клуба "Ноћни вукови" у знак обиљежавања 70. годишњице окончања Другог свјетског рата.

"Мораћемо да на првом месту мотримо да ли они поштују наше законе током вожње", написао је Заоралек на Твитеру, а преноси чешка агенција ЧТК.

Руски мотоциклисти, међу којима ће бити и чланови групе "Ноћни вукови", наводно блиски руском предсједнику Владимиру Путину, најавили су да ће током свечане вожње до Берлина проћи и кроз Пољску, што је у тој земљи изазвало жестоке реакције.
И премијерка Пољске Ева Копач рекла је прије два дана да ту идеју сматра "провокацијом".

Руска федерација за мото-туризам је најавила да ће поводом 70. годишњице побједе над нацистичком Њемачком организовати свечану вожњу од Москве до Берлина, гдје би мотоциклисти требало да стигну на Дан побједе, 9. маја.

Мотоциклисти планирају да на том путу прођу кроз Бјелорусију, Пољску, Словачку, Аустрију и Чешку и успут посјете споменике рату, меморијалне музеје о холокаусту и гробља совјетских војника, најавила је Федерација.

"Ова акција нема за циљ изражавање политичких ставова, већ подстицање патриотских осјећаја учесника", рекао је организатор догађаја Андреј Бобровски, који је навео да ће на вожњу кренути између 30 и 40 бајкера.

Њемачки дневник "Ди Велт" је јуче пренио да "Ноћни вукови" неће добити дозволу да уђу у Берлин, преноси чешка агенција и наводи да су Александер Залдостанов и други лидери тог клуба на америчкој казненој листи због подршке руској анексији Крима.