latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:08 | Аутор: РТРС

Почиње плеј оф НБА лиге

Завршен је регуларни дио сезоне у америчкој професионалној кошаркашкој лиги (НБА) и пред нама су утакмице плеј офа.

Сезону су обиљежиле екипе Голден Стејт Вориорса и Атланте Хоукса, које су први дио сезоне окончале као лидери Запада и Истока.

За разлику од прошлогодишњег издања плеј офа, завршница НБА лиге биће слабија за неиграње Индијана Пејсера и Мајами Хита, тимова који су прошле године са прве двије позиције на Истоку ушле у доигравање.

Пејсерси су највећи дио сезоне играли без повријеђеног Пола Џорџа, који је доживио тешку повреду на припремема америчке репрезентације пред СП.

Индијана је мјесто у плеј офу Истока препустила Бруклин Нетсима, који је имао бољи међусобни скор у дуелу са Пејсерсима.

Нетсе тако, као осмопласирану екипу Истока очекује дуел са лидером конференције, тимом Атланта Хоукса, која је регуларни дио сезоне окончала са скором 60-22. Хоукси су славили у сва четири дуела са Нетсима ове сезоне, тако да су апсолитни фаворити у овом мечу.

Кливленд Кавалирси са друге позиције на Истоку, у плеј оф крећу дуелом против Бостон Селтикса. Кавалирси су од момента када су увидјели да не могу до прве позиције одмарали Џејмса, Ирвинга и Лава, што су Селтикси искористили и уписали два тријумфа на Кливлендом у првом дијелу сезоне.

Дерик Роуз је поново на паркету, и заиграће у плеј офу први пут након 2012. године, а његове Чикаго Булсе очекује судар са Милвоки Баксима. Булси су у овом дуелу фаворити на папиру, а из четири дуела током сезоне са Баксима имају скор 3:1.

У дуелу четвртог и петог тима Истока састаће се Торонто Репторси и Вашингтон Визардси. Репротиси су три пута славили над Визардсима и може се рећи да су фавотири за псламан у четвртфинале.

Када је ријеч о Западној конференцији, регуларни дио сезоне протекао је у доминацији Голден Стејта, који су сезону окончали као најуспјешнија екипа у НБА лиги са учинком од 67 побједа и 17 пораза.

По многима најбољег играча сезоне, Стефона Карија и друштво, на отварању плеј офа очекује дуел са Њу Орелансом. Пеликанси су током сезоне успјели једном да савладају Вориорсе, који су апсолутни фавотити у овом окршају.

Хјустон Рокитси су предвођени сјајним Џејмсом Харденом сезону завршили на другој позицији Запада, а у плеј оф улазе деулом против Далас Мавериска. У овај сусрет Рокитси улазе након три побједе над Мавериксима у првом дијелу сезоне.

Дерби првог кола одиграће Лос Анђелес Клиперси и актуелни шампион Сан Антонио Спарси. Клиперси су домаћини на старту, а у регуларном дијелу сезоне, у судару ове двије екипе било резултат је био 2:2.

У посљедњој утакмици првог кола плеј офа снаге ће одмјерити Порталнд и Мемфис, који је који је савладао Индијану у посљедњој утакмици регуларног дијела такмиечња. Мемфис је добио сва четири дуела са Портландом у првом дијелу сезоне.

Плеј оф најјаче кошаркашке лиге на свијету отварају Торонто и Вашингтон у у суботу у 18 часова и 30 минута по нашем времену, док ће се од 21.30 састати Голден Стејт и Њу Орлеанс.