latinica  ћирилица
17/04/2015 |  11:49 | Аутор: СРНА

Почео научни скуп "Традиција као инспирација"

На дводневном научном скупу "Традиција као инспирација", који је у оквиру манифестације "Дани Владе Милошевића" почео на Академији умјетности бањалучког Универзитета, биће представљен 81 рад из области етномузикологије, музикологије, музичке теорије и музичке педагогије.
Научни скуп "Традиција као инспирација" - Фото: СРНА
Научни скуп "Традиција као инспирација"Фото: СРНА

Декан Академије Лука Кецман рекао је да је овогодишњи научни скуп најпосјећенији до сада и да су пристигли радови изузетни, због чега ће зборник који изађе наредне године бити капиталан.

"Осим научног скупа, као стуба манифестације `Дани Владе Милошевића` биће одржано и вече посвећено овом академику. Настојимо вратити фокус на Милошевићев рад, јер ће се ове и наредних година изводити нека од његових ђела, снимити и потом објавити као ЦД", најавио је Кецман.

Он је навео да манифестација "Дани Владе Милошевића" ове године има нешто другачији концепт и да су, осим музичара, укључени и ликовни и драмски умјетници.

"Имамо и традицију на сцени, и ове године извешће се у Дјечијем позоришту једно музичко-сценско дјело које директно извире из рада Владе Милошевића, као и вече барокне музике које представља новину за Бањалуку", каже Кецман.

Он је у оквиру "Дана Владе Милошевића", најавио и концерт студената композиције, те једног од најбољих пијаниста са ових простора Александра Сердара.

Један од уредника Зборника радова Санда Додик рекла је да ће се на скупу, као и раније, направити осврт на рад академика Владе Милошевића, док ће, са друге стране, бити ријечи о свему што може да се повеже са музичком традицијом у савремено доба.

"У оквиру музике као умјетности настојимо одржати и научну димензију и сваке године окупљамо све већи број еминентних стручњака из региона, а ове године имамо и учеснике из Португала, Финске и Мађарске", рекла је Додик.

Она је додала да се на скупу очекује 70 учесника и да ће у наредна два дана бити промовисан зборник од 52 рада са прошлогодишњег научног скупа.

Композитор православне црквене музике из Португала Иван Муди рекао је да ће на скупу одржати предавање о могућностима стварања музике за будућност композиторима који користе црквене или духовне теме као инспирацију.

"У протеклој деценији много сам радио на балканској црквеној музици, посебно српској. Скуп ће бити прилика да се више научи и направи међународна веза са Бањалуком", рекао је Муди.

Он је додао да је потребно указати да оваква музика није само дио црквене, већ укупне музичке традиције, због чега је српску музику потребно смјестити у општи балкански контекст.