latinica  ћирилица
17/04/2015 |  11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Асад: Турска подршка побуњеницима допринијела паду Идлиба

Сиријски предсједник Башар ал Асад изјавио је да је турска војна и логистичка подршка била главни фактор који је помогао побуњеницима да заузму сјеверозападни град Идлиб, који је до прошлог мјесеца био под владином контролом.
Башар ел Асад - Фото: архив
Башар ел АсадФото: архив

Идлиб, који се налази близу границе са Турском, је други главни град провинције који је пао у руке побуњеницима током цивилног рата у протекле четири године. Њега је заузимала и алијанса исламистичких група, која укључује Ал Каиду и Нусра фронт.

"Сваки рат слаби било коју армију, без обзира колико је она јака и модерна", казао је Асад за шведске новине "Експресен", које преноси Ројтерс. Он је навео да је за пад Идлиба, поред огромне турске војне и логистичке подршке, била значајна и финансијска подршка Саудијске Арабије побуњеницима.

Портпарол турског Министарства иностраних послова Тању Биглиц рекао је за Ројтерс да није истина да је Турска учествовала у офанзиви на Идлиб и да наводе сиријских власти не треба узимати озбиљно.

Процјењује се да је у сиријском сукобу погинуло више од 220.000 људи. Асад је изгубио контролу над већим дијелом сјевера и истока, док је покушавао да ојача своју контролу над већином становништва у централном и западном дијелу земље, уз помоћ савезника - Ирана и либанског Хезболаха.

Изаланик УН за Сирију Стефан де Мистура планира да од сљедећег мјесеца заинтересованим странама понуди нову рунду мировних преговора, који не успијевају од како је избио рат.

Асад је објаснио да се сиријска криза искомпликовала због стране интервенције. Он је рекао да је Мистура био свјестан да неће постићи напредак, ако не успије да убиједи земље, непријатељсики расположене према сиријског влади, да престану да подржавају терористе.

САД желе да Асад оде са власти и избјегавају партнерство са њим у борби против Исламске државе, која држи велике дијелове Сирије.

У низу интервјуа за западне медије, Асад је више пута поновио да џихадистичке групе представљају пријетњу за западне земље.