latinica  ћирилица
17/04/2015 |  10:41 | Аутор: РТРС

Куглање: За викенд међународни "NBC" турнир у Бања Луци

У организацији Куглашког клуба Борац, предстројећег викенда у Бања Луци ће се подржати међународни Ен-Би-Си (NBC) турнир а све у склопу обиљежавања дана града Бања Луке.

Према ријечима предсједника КК Борац Душана Кудре, све је спремно за почетак турнира.

"Све је спремно за почетак, јуче је била посљедња сједница Организационог одбора, тако да смо утаначили све детаље,а такмичењу су се врло радо одазвали сви такмичари и сутра у 9 часова почиње турнир у конкуренцији кадета, док је за 11 сати предвиђена церемонија свечаног отварања", рекао је за нашу телевизију предсјеник КК Борац Душан Кудара.

Такмичење ће бити одржано у куглани на Лаушу. У главном дијелу турнира насупиће четири екипе, Црвена звезда, Спорт Подбрезова из Словачке, Борац као домаћин и Селекција 2015.

"Селекцију 2015. чине играчи који су имали најбоље резултате у првенству БиХ и двојицу заслужних људи који су долазили са стране".

На турниру ће бити одржано и такмичење у кадетској конкуренцији.

"На то смо најпоноснији, јер Борац од 1010. године ради стално са млађима категоријама, и то су момци који су потпуно сазрјели, иако су кадети. На такмичењу ће учествовати наши домаћи такмичари, од којих ће три такмичара бити из Борца. Ти играчи су фактички репрезентатвци Босне и Херцеговине, Србије и Словеније, које у мају очекује наступ на СП, тако да им овај турнир служи као проба, а ми смо јако поносни што су пристали да додју".

Остаје жал што на такмичењу ове године неће насупити скопски клуб Макпетрол.

"Проблем са ово екипом ја настао тако што је Македонски куглашки савез дужан међународној орехганизацији (NBC), и они бране клубовима из матичних савеза да насупају али и да организују такмичење. У сличној опасности били смо и ми, али смо успјели измирити обавезе и зато је дошло до одражавања турнира".

Куглашки клуб Борац је препознатљив по раду са млађима категоријама, и то је био главни разлог због чега је клуб остао у буџету града.

"Није моје да подцјењујуем, али када су хтјели нову категоризацију од клубова су затражили попуњене формуларе са подацима о клубовима и резултате. Када сам ја попуњавао формуларе, видио сам да се траже два резултата, два у сениорској и и пет резултата у млађој категорији. У млађим категоријама смо освојили пет медаља, тако да смо имали 10 бодова више у односу на остале клубове, баш због млађих категорија. Ја сам у куглању око 35 година и могу да кажем да никада нису били бољи услови за рад него сада. Новца нема, али зато имамо тренинге три пута недјељно по два сата осам стаза, и ко жели да ради може да направи резултате. Проблем једно представља мањак новца за такмичење. Борцу су, у односу на друге клубове, вјероватно дали предност и због тога што нисмо пропустили ниједно такмичење. Наступали смо у Скопљу, у Словачкој, у Србији, а нисамо ни набројали резултате са ових такмичења".

На турнир традиционално долази један од најбољих куглаша Европе Јован Ћалић.

"То је наш имиџ. Он је отишао из Словачке и вратио се у Београд. 2002. године је био на овом турниру, одна је у мају исте године у Осијеку постао свјетски првак. Од тада, он је сваке године гост, и радо се одазива овом турниру".

Турнир у Бања Луци је препознатљив и по сјајном дружењу, како за вријеме турнира, тако и касније.

"Ми смо сви добри пријатељи, у куглању нема превише држава, тако да се на такмичењима сви срећемо и добро познајемо".

Свечано отвањање турнира је сутра у 9 часова, у куглани Енергомонта на Лаушу.