latinica  ћирилица
17/04/2015 |  09:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Бан Ки Мун позвао на хитан прекид ватре

Генерални секретар Бан Ки Мун позвао је на хитан прекид ватре у Јемену, по први пут од када је коалиција предвођена Саудијском Арабијом прије три недјеље почела бомбардовање хутских побуњеника.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Бан је рекао да је најсиромашнија земља Средњег истока већ била у кризи, прије избијања сукоба, са високим нивоом несигурности у снабдијевању храном, која је била већа него у насиромашнијим дијеловима Африке.

Напомињући да су недавне борбе само погоршале те проблеме, Бан је у Националном прес клубу, рекао да је то основни разлог, због којег је позвао све стране на прекид ватре.

- Саудијци су ме увјерили да би то требало да се ријеши политички и ја позивам Јеменце да у том процесу добронамјерно учествују. УН су подржале дипломатски процес као најбољи начин да се извуче из рата, који има застрашујуће утицаје на стабилност региона - рекао је он.

Саудијска Арабија је прошлог мјесеца почела бомбардовање хутских побуњеника, који су преузели контролу главног града Сане у септембру, а послије избјеглиштва у Адену, предсједник Мансоур Хади побјегао је у Ријад.

Хути и војне јединице лојалне бившем предсједнику Али Андулаху Салеху бориле су се заједно на неколико фронтова полицијских снага, лојалних Хадију.